Printers

Geschiedenis van printers

Profielfoto Muriël
30 september 2020 - door Muriël

Printers zijn tegenwoordig niet meer weg te denken uit de kantoren. Maar heeft u er weleens bij stilgestaan waar de printer vandaan komt en hoe de ontwikkeling is gegaan? Wie bedacht eigenlijk een printer? Dat leest u hieronder!

Geschiedenis van printers

Wanneer u kijkt naar de geschiedenis van printen, begint dit eigenlijk met kopiëren. De eerste kopieermachine werd uitgevonden door James Watt. Dit was niet de machine zoals we hem nu kennen, maar eerder een drukpers. Het originele document werd dan geschreven met een soort gelatine-achtige inkt. Daarna werd dit document tegen vochtig gemaakt kopieerpapier gelegd en tussen twee rollen geperst. In 1780 vroeg James Watt hier een patent op aan. Hierna werd de inkt verbeterd, waardoor de resultaten van de kopie steeds verbeterden.

Het probleem was echter wel dat alleen documenten met natte inkt gekopieerd konden worden. In 1840 werden de eerste pogingen gedaan tot het kopiëren met lichtgevoelig papier. Dit leidde tot de blueprint-techniek en de Photostat Machine van Kodak. 

Ook dit werkte nog met natte inkt. Een groot nadeel hiervan was dat je de kopieën eigenlijk niet op kon slaan. Ze bleven namelijk aan elkaar plakken of de inkt verkleurde in de zon.

In 1937 werd de eerste ‘droge’ kopieermachine uitgevonden door Chester Carlson. Veel bedrijven keurden zijn idee af. Tot in 1944 een man, genaamd Hanoid, besloot de techniek verder te ontwikkelen met Carlson. Ze noemden het ‘xerografie’, de Griekse term voor droog schrijven. De eerste commerciële kopieermachines kwamen pas in 1949 op de markt.

Print ontwikkeling

Door de jaren heen zijn de printers op veel vlakken veranderd. Zowel de techniek als het uiterlijk. 

Wielprinters

Dit was de eerste printer; de digitale variant van de typemachines. Het wiel bevatte alle tekens die op het papier werden gedrukt. Het voordeel was dat er op hoge kwaliteit afgedrukt kon worden en de printer in staat was om doorslagen te maken. Daar tegenover stond dat de printers erg luid en traag waren.

Regeldrukkers

De regeldrukker leek veel op de wielprinter, alleen werd het wiel vervangen door een rol of band. Deze band kon veel sneller bladen afdrukken: hij haalde vijf tot twintig regels per seconde. Dit haalde echter wel de kwaliteit naar beneden.

Matrixprinters

De matrixprinter was de eerste printer die afbeeldingen kon printen in zwart-wit. Dit werd gedaan door met kleine pinnetjes in het papier te drukken. Deze printers worden zo nu en dan nog gebruikt bij specifieke bedrijven, zoals postkantoren en bloemenveilingen.

Thermische printers

Deze soort printers was al een stuk verder ontwikkeld. Door bepaalde chemicaliën in het papier kan de printer op bepaalde plekken afdrukken maken. Ze worden tegenwoordig nog vaak gebruikt in supermarkten voor bijvoorbeeld kassabonnetjes. Thermische printers hebben geen inkt nodig voor het printen en zijn daarnaast erg snel. Het nadeel is wel dat de afdruk in de loop van de tijd kan vervagen.

Inkjetprinter

Dit is de printer die we vandaag de dag nog veelvuldig gebruiken. Deze printer is in de meeste bedrijven en huizen nog terug te vinden. Hij is vergelijkbaar met een matrixprinter; het grote verschil is echter dat de inkt op het papier wordt gespoten bij een inkjetprinter. De inkjetprinters op zichzelf zijn niet duur, de inkt daarentegen wel. Dit is overigens de eerste printer die een kleurenprint kan maken. 

Laser- en LED-printer

De laserprinter gebruikt weer een andere techniek dan de inkjetprinter. Hier wordt het papier over meerdere rollen gerold. Het eerste gedeelte van een lichtgevoelige drum wordt elektrisch geladen met behulp van een pulserende laser, die via een snel draaiende spiegel de drum bestrijkt. De toner wordt vervolgens aangebracht op de geladen gedeeltes en komt via de drum op het papier terecht. Het verschil tussen LED- en laserprinters zit hem vooral in de 

3D printers

3D-printen is eigenlijk niet de nieuwste vorm van printen. De printer werd in 1986 al ontwikkeld maar had toen vooral de belangstelling van de wetenschap. In de vroege jaren negentig was er het bedrijf Z Corporation. Zij waren de eerste die bedachten om de printer commercieel te verspreiden. Vandaag de dag heeft ook de 3D-printer een enorme ontwikkeling doorgemaakt en wordt het op steeds meer gebieden ingezet.

Wilt u meer weten over printers?

Bent u benieuwd naar wat de huidige printers allemaal kunnen en hoe snel ze zijn? Neem dan gerust eens een kijkje op onze printerpagina waar u alle specificaties vindt.

Advies in de mail

Regelmatig een overzicht met advies in de mail? Meld u nu aan!