Printers

Printen vanaf uw iPad, zo doet u dat

Profielfoto Muriël
11 maart 2021 - door Muriël
Printen vanaf iPad

De iPad (of een andere tablet) heeft ons leven in veel opzichten gemakkelijker gemaakt. Vanuit uw luie stoel kijkt u Netflix, leert u iets nieuws in een online cursus of leest u een boek. Ook het printen vanaf uw iPad is heel gemakkelijk. 

In dit artikel ziet u 4 eenvoudige manieren waarop u dat doet.

1. Printen vanaf uw iPad met AirPrint

AirPrint is het door Apple ontwikkelde hulpprogramma om direct printen vanaf uw iPad of iPhone mogelijk te maken. Het is de eerste optie die u kiest wanneer u over een AirPrint-ondersteunde printer beschikt.

Vrijwel alle nieuwe draadloze printers ondersteunen AirPrint van Apple. Voor printers die over AirPrint beschikken kijkt u eenvoudigweg in de AirPrint-categorie op onze website.

Hoe maakt u gebruik van AirPrint op uw iPad? Dat is heel makkelijk. U gaat simpelweg naar de foto of het document dat u wilt printen en ik tikt op het deel-icoon dat er zo uitziet:

Printen vanaf iPad

Afhankelijk van de applicatie (e-mail, foto’s, website) kan het deel-icoon op een iets andere plek staan. 

Wilt u een e-mail printen? Dan ziet het icoon er wat anders uit. U tikt in dit geval op het onderstaande reactie-icoon. 

Hierdoor verschijnt een compact menu waarbij u dan kunt kiezen om de e-mail te beantwoorden, door te sturen of af te drukken. Afhankelijk van de beschikbare opties kan het nodig zijn om wat verder naar beneden te scrollen.

  1. Als u bijvoorbeeld een webpagina wilt afdrukken, vindt u het deel-icoon naast de adresbalk van de browser op uw iPad. In uw foto-app vindt u het icoon rechts bovenaan.
  2. Tik vervolgens op het icoon, dan verschijnen de opties om het bestand te delen. U kunt het bestand vanuit het menu dat verschijnt dan via een e-mail versturen, het streamen via AirPlay of het delen via AirDrop. 
  3. Wanneer u dan naar beneden scrollt (en afhankelijk van de mogelijkheden met uw iPad mogelijk ook nog een stukje naar rechts) treft u hier de optie ‘Druk af’ aan. Tik hierop om het menu ‘Printeropties’ tevoorschijn te halen.
  4. Heeft u eerder vanaf uw iPad geprint dan staat uw printer hier al met zijn naam vermeld. Anders tikt u op ‘Kies printer’ om uw printer in het netwerk te zoeken.

Let op: uw printer dient aan te staan om te kunnen printen vanaf uw iPad. Daarnaast moeten uw printer en uw iPad beide van hetzelfde wifi-netwerk gebruikmaken.

2. Printen vanaf uw iPad met een app

Werkt de AirPrint-optie niet met uw printer? Dan is de tweede mogelijkheid die u kunt proberen om direct vanaf uw iPad te printen, de app die vrijwel elke printerfabrikant inmiddels voor iOS (het besturingssysteem van uw iPad) heeft ontwikkeld.

Zo heeft Epson zijn iPrint-app, Samung zijn Mobile Print-app en HP zijn HP Smart-app. In de documentatie bij uw printer staat vaak welke app u moet hebben. Anders is een zoekterm in de App Store op het merk van uw printer vaak voldoende om de juiste app te vinden.

3. Uw printer een mail sturen

Een derde optie om rechtstreeks vanaf uw iPad te printen is door het document naar uw printer te mailen. Onder andere HP en Epson geven uw draadloze printer standaard ook een e-mailadres mee. U vindt dit e-mailadres in het menu van uw printer. 

Sla dit mailadres op in uw adresboek onder de naam van uw printer. Wilt u dan een e-mail, een document of een foto printen vanaf uw iPad? Dan hoeft u alleen maar op het deel-icoon te tikken, delen via e-mail te kiezen en dan als ontvanger uw printer te kiezen.

Let op: uw printer moet wel aan staan om de e-mail te kunnen ontvangen en het bestand af te kunnen drukken.

4. Via uw iPad printen zonder een draadloze printer

Heeft u een oudere printer zonder draadloze printmogelijkheden? Dan zijn er alsnog opties om direct vanaf uw iPad (of iPhone) te kunnen printen. Het is dan wel noodzakelijk dat de printer met een usb-kabel met een pc of Mac verbonden is en dat de computer aan staat.

Om dit mogelijk te maken moet u een app op uw computer installeren die het signaal van uw iPad opvangt en doorstuurt naar uw printer. 

Voor Mac OS is hiervoor de aangewezen app handyPrint. Deze is niet gratis, maar werkt wel vlekkeloos. 

Voor Windows zijn er verschillende mogelijkheden, zoals AirPrint Enabler of O’Print.

Als u een van de applicaties heeft geïnstalleerd, kunt u op dezelfde manier vanaf uw iPad printen als bij optie 1: printen vanaf uw iPad met AirPrint.

Advies in de mail

Regelmatig een overzicht met advies in de mail? Meld u nu aan!