• Home
  • Advies
  • Beveiligd printen doet u met deze 3 tips!
Printers

Beveiligd printen doet u met deze 3 tips!

Profielfoto Muriël
6 februari 2020 - door Muriël

Op de dag van het veilige internet wilt u natuurlijk ook een printer die goed beveiligd is. Gelukkig is dat bij veel printers tegenwoordig de standaard. Maar hoe werkt zo’n beveiliging nu eigenlijk? Waarom zou u de printer beveiligen? En wat is er dan precies beveiligd? Wij hebben het voor u op een rijtje gezet. Zo weet u precies wat het inhoudt en wat u eraan heeft in uw bedrijf of huishouden.

Waarom beveiligd printen?

Nu denkt u misschien, waarom is beveiligd printen belangrijk? Laten we beginnen met een vrij onschuldig voorbeeld: in 2016 werden op 12 Amerikaanse universiteiten hun printers gehackt. De hacker had in totaal 29.000 printers gehackt die verbonden waren met het internet. Via een geautomatiseerd systeem kon hij op elke gewenste poort taken laten uitvoeren. Hij stuurde daarop een reeks racistische berichten richting de printer die geprint werden.

Wat er kan gebeuren als hij niet beveiligd is

Deze hack had geen grootschalige gevolgen, maar er kunnen via onbeveiligde printers dus ook faxen worden doorgestuurd, informatie worden opgehaald en instellingen worden gewijzigd. Niet alleen dat, ook kunnen er via niet beveiligde printers DoS-aanvallen uitgevoerd worden. Met een DoS-aanval kunnen apparaten worden stilgelegd, opgeslagen documenten worden opgehaald of elektronisch naar de printer gestuurde informatie worden onderschept. Het allergrootste gevaar zit hem in de connectie met het netwerk. Via uw printer kunnen ze in uw netwerk en dus toegang krijgen tot beveiligde informatie.

Ondanks dat deze kans klein is, kan het nooit kwaad uw printer goed te beveiligen. Schenk er dus met de dag van het veilige internet nog wat extra aandacht aan!

Zo print u veilig

Nu zoekt u natuurlijk een oplossing voor deze problemen. Hieronder hebben we tips voor u op een rijtje gezet, zodat u veilig afdrukken kunt maken.

  1. In de eerste plaats kunt u een printer kopen die al beveiliging heeft. Een voorbeeld hiervan is de HP OfficeJet Pro 9012 Inkjetprinter. Deze printer heeft de beste beveiliging in zijn klasse. Heeft u een printer gevonden en wilt u weten of deze printer automatisch beveiligd is? Dan kunt u het specificatieblad bij de printer bekijken, hierin staat of hij beveiligd is en hoe.
  2. Zelf kunt u ook het een en ander doen om uw printer te beveiligen. Zo kunt u zorgen dat de printer een white listing heeft. Deze white listing zorgt ervoor dat er alleen bekende firmware op de printer kan worden geladen en uitgevoerd.
  3. Daarnaast kunt u ook de printerdata beveiligen. Dat doet u door elke gebruiker zich te laten identificeren met een unieke authenticatiecode voor hij of zij de printer kan gebruiken. Hiermee voorkomt u ook dat geprinte documenten in de printer blijven liggen.

Meer advies lezen?

Bekijk hier al ons advies

Advies in de mail

Regelmatig een overzicht met advies in de mail? Meld u nu aan!