Printers

5 tips voor verlengen levensduur printer

Foto account Donna15 december 2022 - door DonnaLaatst gewijzigd op 3 juni 2024

Wanneer je een printer koopt, denk je hier vaak goed over na. Je doet je research en checkt welk model het beste bij jouw situatie en wensen past. Eenmaal een printer gekocht wil je natuurlijk wel dat deze een lange tijd mee gaat. Uit een onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat de gemiddelde levensduur printer 5 jaar is. Hierna is de printer vaak aan vervanging toe. Maar hoe verleng je de levensduur van een printer? Je kunt zelf een klein beetje invloed hebben op de levensduur van een printer, door je printer goed te onderhouden. Benieuwd hoe je dit kunt doen? Lees dan snel de blog verder en vind tips om de levensduur van je printer te verlengen.

INHOUDSOPGAVE

Bekijk ons uitgebreide printer aanbod!

Onze printers kunnen aangeschaft worden met printergarantie.

Verschil levensduur LED, laser- en inkjetprinter

De prijs van je printer kan natuurlijk ook een rol spelen bij de levensduur printer. Wanneer je investeert in een wat duurdere, maar kwalitatief goede printer, zal deze ook wat langer mee gaan. Het is lastig in te schatten wat de precieze levensduur printer is, dat hangt onder andere af van welk type printer je hebt, hoe vaak je de printer gebruikt en met welke intensiviteit. Zo kan de levensduur inkjetprinter, levensduur laserprinter en levensduur LED printer onderling ook weer verschillen. LED printers gebruiken minder bewegende onderdelen, waardoor ze duurzamer zijn en langer meegaan. Bij een laserprinter of een inkjetprinter is het belangrijk om goed te zorgen voor je printer, je kunt zelf voldoende doen om de gemiddelde levensduur printer te verlengen. We hebben daarom de beste tips, om de levensduur van je printer te verlengen, voor je op een rijtje gezet.

Tips om de levensduur van je printer te verlengen

Hoewel het dus heel lastig is om de levensduur van je printer in te schatten, zijn er gelukkig wel een aantal dingen die je kunt doen om te zorgen dat je printer zo lang mogelijk mee gaat. Wij raden de volgende algemene tips aan voor de levensduur printer verlengen.

Algemene tips verlengen levensduur printer 

 1. Correct opstarten en afsluiten
  Een simpele, maar nuttige tweede tip voor printer onderhoud is het correct opstarten en afsluiten van de printer. Het klinkt misschien vanzelfsprekend, maar zorg er altijd voor dat je een printer op de juiste manier opstart en afsluit. Vooral het afsluiten is erg belangrijk. Druk niet zomaar op de uitknop en we raden het ook af om de stekker uit het stopcontact te trekken. Dit is niet goed voor je printer. Om erachter te komen wat de juiste manier is om je printer af te sluiten, raden we aan om de handleiding van je printer goed door te nemen en de printer ook daadwerkelijk op deze manier af te sluiten.
 2. Maak je printer regelmatig schoon
  De eerste tip die we je mee willen geven is je printer schoonmaken. Schoonmaken is een belangrijk onderdeel van het onderhoud printer. Als de printer niet goed schoon is, gaat dit namelijk ten koste van de printkwaliteit. Vermijd een dikke stoflaag op buitenkant van de printer, maar zorg er ook voor dat je de binnenkant van de printer goed schoonmaakt. Deze moet regelmatig gereinigd worden. Maar hoe maak je een printer het beste schoon? De buitenkant kun je eenvoudig schoonmaken door een droge doek eroverheen te halen. Hoe je de binnenkant van een laser- en inkjetprinter schoonmaakt lees je bij de tips voor verlengen levensduur inkjetprinter en laserprinter.
 3. Print alleen wanneer nodig
  Een printer slijt, dus hoe minder je print hoe langer de levensduur van je printer wordt. Je bespaart er ook het milieu mee, omdat je minder inkt en papier gebruikt. Je kunt ook eens naar de lettertypes kijken die je gebruikt, sommige lettertypes verbruiken namelijk minder inkt. Dit kan op lange termijn invloed hebben op de levensduur van je printer.
 4. Blijf rustig bij vastgelopen papier
  Loopt het printpapier vast of komt er een foutcode? Blijf rustig en ga niet zomaar aan het papier trekken of op knoppen drukken. We hebben de foutcodes per merk voor je uitgewerkt in verschillende blogs. Bij vastgelopen papier zoek je naar het klepje aan de achterkant van de printer. Verwijder deze en probeer voorzichtig het papier uit de printer te halen. Pak de handleiding erbij als je niet weet waar het klepje zit en haal vervolgens zo voorzichtig mogelijk het papier los.

Tips verlengen levensduur inkjetprinter

 1. Inkjetprinter schoonmaken
  Om de levensduur inkjetprinter te verlengen is het belangrijk om de printer schoon te maken. Wanneer de printkoppen op de cartridges bevestigd zijn, kun je de cartridges verwijderen en de opgedroogde inkt van de printkoppen vegen met een vochtige doek. Zorg ervoor dat de printkop volledig droog is wanneer je het terug stopt in de printer, anders kan de printkop kapot gaan. Wil je meer weten over inkjetprinter schoonmaken? Lees dan onze blog ‘De printkop van jouw inkjetprinter reinigen’  voor een uitgebreid stappenplan.
 2. Laat de stekker in het stopcontact
  We lieten het net al even terugkomen, maar een belangrijke tip die we mee willen geven in het onderhoud printer is om de stekker van je printer niet uit het stopcontact te halen. Moderne printers hebben een ingebouwde functie om de spuitkanalen schoon te houden. Dit draagt bij aan een langere levensduur en is essentieel voor een goede werking van de printer, cartridges en toners. Wanneer je de stekker plotseling uit het stopcontact haalt, kan er een storing ontstaan. Haal dus alleen de stekker uit het stopcontact bij noodgevallen, wanneer de printer is uitgeschakeld.
 3. Wekelijkse testpagina
  We raden aan om wekelijks een testpagina af te drukken om uitgedroogde cartridges te voorkomen. Benieuwd hoe je dit nog meer kunt voorkomen? In ons artikel ‘4 tips om uitgedroogde cartridges te voorkomen’ lees je hier alles over.

Tip voor het verlengen van de levensduur van een laserprinter

Laserprinter schoonmaken
De basis om de levensduur laserprinter te verlengen, is het regelmatig reinigen van de printer. Bij een laserprinter kun je de rubberen rollers, die in de machine zitten, schoonmaken met een vochtige doek en de binnenkant kun je stofzuigen. Voorzichtigheid is heel belangrijk bij laserprinter schoonmaken. Weet je niet precies hoe je te werk dient te gaan, schakel dan een specialist in om je printer schoon te laten maken.

Printergarantie bijkopen

Wil je helemaal zeker zijn van een lange levensduur van je printer? Bij PrintAbout kun je extra printergarantie bestellen, dit is een garantie die los aan te schaffen is bij bestelling van een printer. De extra printergarantie gaat van start na de wettelijke termijn garantie voor particulieren is 2 jaar. Wanneer je kiest voor 1 jaar extra printergarantie, heb je in totaal dus 3 jaar garantie op de printer. Wil je hier meer over weten? Kijk dan eens bij onze klantenservice - garantie & reparatie.

Printer keuzehulp

Heb je hulp nodig bij het kiezen van een nieuwe printer? Wij hebben namelijk een handige keuzehulp, die je helpt bij het kiezen van de juiste printer. Met slecht enkele stappen weet je welke printer je nodig hebt.

De levensduur printer verlengen kun je dus op verschillende manieren doen. We hopen dat we antwoord hebben kunnen geven op al jouw vragen omtrent printer onderhoud. Mocht dit niet het geval zijn en heb je nog andere vragen? Neem dan gerust contact met ons op.

Vond je het een relevant artikel?

Hoe zouden we de inhoud van dit artikel kunnen verbeteren?

Let op: We gebruiken je feedback alleen om de inhoud op onze site te verbeteren; we sturen je geen reactie.

Deel dit artikel