• Home
  • Advies
  • Foutmelding B200 Canon: wat houdt het in en wat kun je doen?
Printers

Foutmelding B200 Canon: wat houdt het in en wat kun je doen?

Profielfoto Muriël4 maart 2021 - door MuriëlLaatst gewijzigd op 7 november 2023

De B200-foutmelding bij Canon printers is een beruchte foutmelding. Het enige wat de printer aangeeft, is deze code met het advies om de stekker uit het stopcontact te trekken. En om contact op te nemen met de klantenservice van Canon. Je kunt het echter zelf ook oplossen. Wij leggen je hieronder uit wat de B200-foutmelding betekent voor je printer en hoe je hem oplost!

INHOUDSOPGAVE

Wat is de Canon B200-foutmelding?

De code B200 is een printerfout, waarbij je Canon printer niets meer doet. Je kunt niet printen, maar ook niet scannen of kopiëren (als je over een all-in-one printer beschikt). 

Zo’n foutcode, zonder enige verdere informatie, is natuurlijk bijzonder vervelend. Navraag bij Canon leert dat de B200-error aangeeft dat er problemen zijn met de printerkoppen.

De mogelijke problemen zijn globaal de volgende:

  • Een kapotte printkop door verbranding van één of meer verwarmingselementen.
  • Een chip van één of meer cartridges die beschadigd is.
  • Een fout of beschadiging in de elektronica die de printkoppen aanstuurt.
foutmelding

We gaan er vanuit zo jouw B200 foutmelding te hebben opgelost. Mocht jouw Canon printer na het doorlopen van deze stappen toch nog de foutmelding tonen, neem dan contact met ons op. We helpen je graag verder!

Hoe los je de B200 Canon-foutmelding op?

Je wilt iets printen en dan werkt de printer opeens niet meer. Maar wacht even, voordat je een nieuwe printer gaat kopen. Er zijn manieren waarop de B200-melding van Canon mogelijk op te lossen is. 

Volg daarvoor dit stappenplan:

1. Zet de printer uit en haal de stekker uit het stopcontact

Soms kan het uitzetten van de printer werken. Haal ook de stekker uit het stopcontact om ervoor te zorgen dat de printer zichzelf reset. Wacht minimaal een kwartier. Er is een kans dat de foutmelding hierna verdwenen is.

2. Probeer nieuwe cartridges

Werkt het niet om de printer uit te schakelen en weer in te schakelen? Dan kan het probleem ook in de cartridges zitten. Heb je nog nieuwe cartridges voor de printer liggen? Probeer dan of het probleem met nieuwe cartridges wordt verholpen. Zoals hierboven omschreven kan het probleem van de B200-error ook aan een kapotte chip op één of meer cartridges liggen.

3. Help de printerwagen een handje

Werken nieuwe cartridges ook niet en verschijnt nog steeds de B200 Canon-foutmelding op je printer? Probeer dan het volgende. Schakel de printer uit, maar laat de stekker in het stopcontact. Open de klep waar je de inktcartridges vervangt. Schakel de printer nu in, zodat je de printwagen van rechts naar links ziet bewegen. Op dit moment sluit je de klep en wacht je totdat de printwagen tot stilstand is gekomen en de printer volledig is geïnitialiseerd.

Je kunt deze stap eventueel enkele keren herhalen. In sommige gevallen verdwijnt de foutmelding en kun je weer printen.

4. Maak de printkop schoon

Lukt het met de bovenstaande stappen niet om de B200-code op je Canon printer te verwijderen? Dan heb je nog één troef in handen. En dan is het schoonmaken van de printkop. Hiervoor moet je eerst de cartridges verwijderen, daarna moet je de grijze hendel in je Canon printer optillen, waarna je de zwarte printkop uit de printer kunt halen door de klem naar achteren te trekken.

Voel je weerstand bij het verwijderen van de printkop uit de printer? Dan is de klem waarschijnlijk niet volledig ontgrendeld.

Je verwijdert nu de rubbers aan de bovenkant van de printkop en spoelt de gehele printerkop aan alle kanten goed schoon met warm water. Daarna moet je de printkop laten drogen of voorzichtig droogföhnen op een niet te warme stand. Is de printkop droog, kun je de rubbers terugplaatsen en de printkop terugzetten in de printer.

Probeer daarna wat we onder stap 3 hebben vermeld.

Komt de B200 Canon-foutmelding terug?

Uiteraard zijn de bovenstaande stappen symptoombestrijding voor een probleem dat wel degelijk in de printer zit en dat ook terug kan komen. Houd er rekening mee dat de B200-code terug kan keren en dat het bovenstaande stappenplan om de foutmelding weg te krijgen ook niet meer werkt.

Het kan zijn dat de printer uiteindelijk door Canon gerepareerd moet worden of dat je toch aan een nieuwe printer toe bent. Canon biedt bovenop de wettelijke garantieperiode van één jaar een extra jaar garantie. Is je printer minder dan twee jaar oud? Neem dan contact op met Canon en zij zullen de printer voor je repareren of voor een vervangend exemplaar zorgen.

Ook na twee jaar heb je nog recht op een goed product. Daarom kun je alsnog een tegemoetkoming in de reparatiekosten vragen, ook al is de garantieperiode van de printer inmiddels verstreken. Neem contact op met Canon voor verdere informatie.

Vond je het een relevant artikel?

Hoe zouden we de inhoud van dit artikel kunnen verbeteren?

Let op: We gebruiken je feedback alleen om de inhoud op onze site te verbeteren; we sturen je geen reactie.

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte!

Schrijf je nu in en ontvang 10% korting op huismerk