• Home
  • Advies
  • Epson printer herkent cartridge niet: volg dit stappenplan
Printers

Epson printer herkent cartridge niet: volg dit stappenplan

Profielfoto Muriël
25 februari 2021 - door Muriël

Bij PrintAbout krijgen we regelmatig vragen over Epson printers en de cartridges die erbij horen. Printers van Epson willen namelijk nog weleens de volgende foutmelding geven:

Epson herkent cartridge niet.

Met het vervelende gevolg dat uw Epson printer niet print. In veel gevallen is deze melding gelukkig redelijk eenvoudig te verhelpen. In dit artikel geven we u graag een compleet stappenplan voor het oplossen van de foutmelding over niet-herkende cartridges.

Tip vooraf: uw Epson printer even uit- en aanzetten wil ook nog weleens helpen om een foutmelding weg te krijgen.

Controleer vervolgens:

  • Of de cartridges niet gewoon leeg zijn.
  • Of u het type cartridge voor uw Epson printer heeft.
  • En of de drivers van de printer up-to-date zijn.

Stap 1: cartridge niet herkend door gebruik huismerkcartridges

In de meeste gevallen treedt de foutmelding op bij het wisselen van cartridges voor uw printer. Epson en vele andere merkfabrikanten hebben uiteraard het liefst dat u de dure merkcartridges aanschaft. Daarom probeert ook Epson u altijd te sturen naar de aankoop van Epson cartridges.

Een ‘foutmelding’ die daarom op sommige modellen Epson printers ook wel voorkomt is de melding dat er ‘niet-originele cartridges’ of ‘niet-compatibele cartridges’ zijn gevonden.

Deze foutmelding is in feite helemaal geen foutmelding. Het is puur een manier om u te laten weten dat Epson liever de dure merkcartridges aan u verkoopt. U kunt deze melding eenvoudigweg negeren door op ‘doorgaan’ te drukken. U zult zien dat de printer probleemloos print, ook met huismerkcartridges.

Stap 2: inktpatronen niet juist geplaatst

Een andere foutmelding kan zijn dat de ‘inktpatronen niet juist zijn geplaatst’. Soms zijn de cartridges inderdaad scheef geplaatst of niet goed aangedrukt. De inktpatronen even verwijderen en weer plaatsen (en goed aandrukken) kan dan uitkomst bieden. 

Let op: huismerkcartridges moeten soms met net iets meer kracht in de printer worden geplaatst. U moet een duidelijke klik horen wanneer u de cartridges plaatst.

Blijft de printer de melding geven dat de cartridges niet juist zijn geplaatst? Controleer dan of u misschien cartridges van verschillende (huis)merken in uw Epson printer heeft geplaatst. Het kan zijn dat de printer hier niet mee om kan gaan. Controleer in dit geval of de melding verdwijnt als u alleen cartridges van het originele merk of het huismerk plaatst.

Stap 3: controleer de cartridge op vervuiling

Ziet u nog steeds de melding ‘Epson printer herkent cartridge niet’? Dan kan er ook iets mis zijn met het contact tussen de printer en de cartridges. Nu zou u als eerste moeten controleren of de cartridge - en dan specifiek het gedeelte waarop de chip zit - niet vervuild is.

Soms zorgt vervuiling of inkt ervoor dat uw Epson printer de cartridges niet herkent. Haal de cartridges uit de printer. Maak ze schoon met een vochtig doekje en droog ze daarna met een niet-pluizende doek.

Stap 4: controleer de chipkoppen koppen op vervuiling

Ook de plek waar de chip op de cartridge contact maakt met de printer kan vervuild zijn met inkt, stof of andere vervuiling en ervoor zorgen dat uw Epson printer de cartridges niet herkent. U kunt deze vergulde contacten schoonmaken met een wattenstaafje met wat pure alcohol.

Let op: haal altijd de stekker van de printer uit het stopcontact voordat u schoonmaakwerkzaamheden aan de binnenkant van de printer uitvoert.

Als de chipkoppen zichtbaar beschadigd zijn is er waarschijnlijk niet veel meer aan te doen, omdat reparatie altijd duurder uitvalt dan een nieuwe printer kopen. Vanzelfsprekend helpen we u ook graag met een advies voor een nieuwe printer, mocht uw oude onverhoopt vervangen moeten worden.

Stap 5: de printer resetten

Mocht het bovenstaande niet werken en gewoon even uitzetten en weer aanzetten biedt geen uitkomst, dan kunt u de printer nog proberen te resetten. Volg hiervoor de instructies uit de handleiding van uw Epson printer. 

U kunt uw printer ook een tijdje uit het stopcontact halen. Als u de printer na 10 minuten weer aanzet, reset hij en is de foutmelding hopelijk verdwenen. Is dit niet het geval, dan helpen onze Printerspecialisten u graag verder.

PrintAbout huismerkcartridges

Een printer die de cartridges niet herkent, is zeker niet het gevolg van het gebruik van huismerkcartridges. Huismerkcartridges zijn van een even goede kwaliteit als de originele merkcartridges voor uw printer, maar bevatten extra inkt én zijn betaalbaarder.

Hier vindt u alle informatie over de huismerkproducten van PrintAbout.

Advies in de mail

Regelmatig een overzicht met advies in de mail? Meld u nu aan!