• Home
  • Advies
  • Epson printer herkent cartridge niet: volg dit stappenplan
Printers

Epson printer herkent cartridge niet: volg dit stappenplan

Profielfoto Muriël25 februari 2021 - door MuriëlLaatst gewijzigd op 9 november 2023

Bij PrintAbout krijgen we regelmatig vragen over Epson printers en de cartridges die erbij horen. Printers van Epson willen namelijk nog weleens de volgende foutmelding geven:

Epson herkent cartridge niet.

Met het vervelende gevolg dat je Epson printer niet print. In veel gevallen is deze melding gelukkig redelijk eenvoudig te verhelpen. In dit artikel geven we je graag een compleet stappenplan voor het oplossen van de foutmelding over niet-herkende cartridges.

INHOUDSOPGAVE

Tip vooraf!

Voordat je het stappenplan doorloopt is het slim om eerst even je Epson printer uit en aan te zetten. Dit wil ook nog weleens helpen om een foutmelding weg te krijgen.

Controleer vervolgens:

  • Of de cartridges niet gewoon leeg zijn.
  • Of je het type cartridge voor jouw Epson printer hebt.
  • En of de drivers van de printer up-to-date zijn.

Stap 1 - Cartridge niet herkend door gebruik huismerkcartridges

In de meeste gevallen treedt de foutmelding op bij het wisselen van cartridges voor je printer. Epson en vele andere merkfabrikanten hebben uiteraard het liefst dat je de dure merkcartridges aanschaft. Daarom probeert ook Epson je altijd te sturen naar de aankoop van Epson cartridges.

Een ‘foutmelding’ die daarom op sommige modellen Epson printers ook wel voorkomt, is de melding dat er ‘niet-originele cartridges’ of ‘niet-compatibele cartridges’ zijn gevonden.

Deze foutmelding is in feite helemaal geen foutmelding. Het is puur een manier om je te laten weten dat Epson liever de dure merkcartridges aan je verkoopt. Je kunt deze melding eenvoudigweg negeren door op ‘doorgaan’ te drukken. Je zult zien dat de printer probleemloos print, ook met huismerkcartridges.

Stap 2 - Inktpatronen niet juist geplaatst

Een andere foutmelding kan zijn dat de ‘inktpatronen niet juist zijn geplaatst’. Soms zijn de cartridges inderdaad scheef geplaatst of niet goed aangedrukt. De inktpatronen even verwijderen en weer plaatsen (en goed aandrukken) kan dan uitkomst bieden. 

Let op: huismerkcartridges moeten soms met net iets meer kracht in de printer worden geplaatst. Je moet een duidelijke klik horen wanneer je de cartridges plaatst.

Blijft de printer de melding geven dat de cartridges niet juist zijn geplaatst? Controleer dan of je misschien cartridges van verschillende (huis)merken in je Epson printer hebt geplaatst. Het kan zijn dat de printer hier niet mee om kan gaan. Controleer in dit geval of de melding verdwijnt als je alleen cartridges van het originele merk of het huismerk plaatst.

Stap 3 - Controleer de cartridge op vervuiling

Zie je nog steeds de melding ‘Epson printer herkent cartridge niet’? Dan kan er ook iets mis zijn met het contact tussen de printer en de cartridges. Nu zou je als eerste moeten controleren of de cartridge - en dan specifiek het gedeelte waarop de chip zit - niet vervuild is.

Soms zorgt vervuiling of inkt ervoor dat je Epson printer de cartridges niet herkent. Haal de cartridges uit de printer. Maak ze schoon met een vochtig doekje en droog ze daarna met een niet-pluizende doek.

Stap 4 - Controleer de chipkoppen op vervuiling

Ook de plek waar de chip op de cartridge contact maakt met de printer, kan vervuild zijn met inkt, stof of andere vervuiling en ervoor zorgen dat je Epson printer de cartridges niet herkent. Je kunt deze vergulde contacten schoonmaken met een wattenstaafje met wat pure alcohol.

Let op: haal altijd de stekker van de printer uit het stopcontact voordat je schoonmaakwerkzaamheden aan de binnenkant van de printer uitvoert.

Als de chipkoppen zichtbaar beschadigd zijn, is er waarschijnlijk niet veel meer aan te doen, omdat reparatie altijd duurder uitvalt dan een nieuwe printer kopen. Vanzelfsprekend helpen we je ook graag met een advies voor een nieuwe printer, mocht je oude onverhoopt vervangen moeten worden.

Stap 5 - De printer resetten

Mocht het bovenstaande niet werken en gewoon even uitzetten en weer aanzetten geen uitkomst bieden, dan kun je de printer nog proberen te resetten. Volg hiervoor de instructies uit de handleiding van je Epson printer. 

Je kunt jouw printer ook een tijdje uit het stopcontact halen. Als je de printer na 10 minuten weer aanzet, reset hij en is de foutmelding hopelijk verdwenen. Is dit niet het geval, dan helpen onze specialisten je graag verder.

PrintAbout huismerkcartridges

Een printer die de cartridges niet herkent, is zeker niet het gevolg van het gebruik van PrintAbout huismerkcartridges. PrintAbout huismerkcartridges zijn van een even goede kwaliteit als de originele merkcartridges voor je printer, maar bevatten extra inkt én zijn beter betaalbaar.

Hier vind je alle informatie over de huismerkproducten van PrintAbout.

Online keuzehulp

Heb je hulp nodig bij het kiezen van de juiste cartridges voor jouw Epson printer? Wij hebben een handige online keuzehulp, die je helpt bij het kiezen van de juiste cartridges. Met slecht enkele stappen weet je welke je nodig hebt.

Vond je het een relevant artikel?

Hoe zouden we de inhoud van dit artikel kunnen verbeteren?

Let op: We gebruiken je feedback alleen om de inhoud op onze site te verbeteren; we sturen je geen reactie.

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte!

Schrijf je nu in en ontvang 10% korting op huismerk