• Home
  • Advies
  • Zo stelt u de inktniveaus op uw Epson printer opnieuw in
Printers

Zo stelt u de inktniveaus op uw Epson printer opnieuw in

Profielfoto Muriël
1 april 2021 - door Muriël

We krijgen bij PrintAbout veel vragen van mensen die hun Epson printer willen resetten. In de meeste gevallen is dit om de inktniveaumeters van de cartridges weer op 100% te zetten.

Waarom de inktniveaus resetten?

Er zijn 2 redenen waarom u de inktniveaus van uw printer zou willen resetten. 
1. De eerste reden is omdat er vaak nog een reserve aan inkt in de cartridge zit wanneer de printer aangeeft dat hij leeg is. 
2. De tweede reden is omdat u de cartridge met een navulset heeft bijgevuld en de meters weer op 100% wilt krijgen.

Het probleem is dat de printer de inktniveaus naar de chip schrijft. Dus als de cartridges volgens de chip leeg waren en u heeft ze bijgevuld, dan zijn ze na terugplaatsing in de printer nog steeds ‘leeg’.
Dit speelt met name bij Epson printers, aangezien deze printers bij een te laag inktniveau simpelweg stoppen met printen. Wanneer de laatste afdruk nog goed was, weet u zeker dat er nog voldoende inkt in de cartridges zit om meer afdrukken te maken.

Epson inktniveaumeters resetten

Om het probleem met te lage inktniveaus op te lossen moet u de inktniveaumeters van uw Epson printer resetten. Dat is noodzakelijk omdat u anders niet met de bijgevulde cartridges kunt printen. Dit is wezenlijk anders dan bij concurrerende merken als HP, Brother of Canon. Bij deze merken kunt u er na een waarschuwing dat de cartridges ‘leeg’ zijn alsnog voor kiezen om door te gaan. Zo niet bij uw Epson printer.

Waarom kunt u niet printen zonder de chip te resetten?

Volgens Epson heeft dit te maken met de veiligheid van uw printer. En hoewel het voor de printkop inderdaad niet goed is om met lege cartridges te blijven printen, verkoopt Epson natuurlijk ook graag nieuwe (en originele) cartridges aan u.

Navulbare cartridges gebruiken

Kunt u nu geen navulbare cartridges gebruiken? Gelukkig wel. Want navulbare cartridges zijn beter voor het milieu, ze gaan langer mee doordat er meer inkt in kan en deze optie is goedkoper dan nieuwe, voorgevulde cartridges kopen.

Inktniveaus resetten (softwarematig)

Alleen dat probleem met die inktniveaus. Hoe lost u dat op? In sommige gevallen kunt u uw printer via het onderhoudsmenu resetten. Dat doet u als volgt.

Ga in het startscherm naar Installatie en druk op OK.

Selecteer de optie Onderhoud en druk op OK.

Selecteer de optie Inktniveaus resetten en druk op OK.

Niet bij alle printers (van Epson) is het zo eenvoudig om de inktniveaumeters te resetten. Als er geen officiële oplossing voor uw printer is, heeft u naast een navulset voor uw lege cartridges ook een chipresetter nodig. Een chipresetter is een apparaatje dat u over de chip heen plaatst waarna de chip gereset wordt. Daarna kunt u gewoon weer printen.

Advies in de mail

Regelmatig een overzicht met advies in de mail? Meld u nu aan!