Overig

Het juiste fotopapier kopen

Tyra Gomez6 december 2023 - door TyraLaatst gewijzigd op 3 juni 2024

Haarscherp, glanzend en kleurrijk... Niets laat jouw favoriete foto’s zo mooi tot leven komen als een afdruk op fotopapier. Geniet levenslang van de hoge resolutie foto's op professioneel papier. Of je nu een glanzende of matte uitstraling wilt voor je favoriete herinneringen, er zijn verschillende types fotopapier. In deze blog lees je alles over fotopapier: wat is het precies, welke verschillende soorten fotopapier zijn er en welke fotoprinter past het best bij jouw wensen.

Wat is fotopapier?

Simpel gezegd is fotopapier een stevig papier dat tijdens het productieproces een speciale behandeling ondergaat. Deze behandeling omvat het aanbrengen van een verfijnde toplaag op het papier. Maar waarom is dit zo bijzonder? 

Deze toplaag, aangebracht tijdens het productieproces, is als een schild voor je prints. Het voorkomt dat inkt opgezogen wordt in je papier en hierdoor wat vervaagd. Dit houdt in dat je afdrukken op deze toplaag nog scherper, kleurrijker en glanzender zijn.

Het verschil tussen printpapier en verschillende soorten fotopapier

Wanneer je ervoor kiest om je foto's op standaard print papier af te drukken, zul je al snel merken dat de resultaten niet helemaal overeenkomen met je verwachtingen. De kleuren lijken valer en de levendigheid die je herinnering zo uniek maakt, komt niet volledig tot zijn recht. Fotopapier heeft gelukkig een heel ander effect op jouw plaatjes.

Glossy fotopapier: De standaard in glanzend papier. In tegenstelling tot standaard printpapier, zorgt de toplaag van fotopapier dat de inkt wordt opgenomen op een manier die zorgt voor levendige en scherpe afdrukken. Voor de meeste printers is dit de ultieme keuze, een goede combinatie van duurzaamheid en haarscherpe kwaliteit. Glossy fotopapier straalt een reflecterende, intense glans uit, waardoor het dat traditionele effect van ontwikkelde foto's perfect nabootst. Een nadeel van dit type fotopapier is dat de foto licht kan reflecteren en er vingerafdrukken te zien kunnen zijn.

Voordelen glossy fotopapierNadelen glossy fotopapier
Haarscherpe kleurafdrukkenReflecteert licht 
Ideaal voor foto’s in een lijstjeInkt droogt langzamer
Meer detail in de afdruk Stof en vingerafdrukken zichtbaar


Mat fotopapier: Dit type papier heeft een geweldig kenmerk: het is niet glanzend. Dat betekent dat je geen last hebt van reflecterend licht en bijna geen zichtbare vingerafdrukken. Kortom, het is de perfecte keuze als je van plan bent om je foto's vaak mee te nemen of te delen met andere. Denk hierbij aan situaties zoals het delen van pasfoto's. Echter heeft mat fotopapier wel als nadeel dat het papier meer inkt opneemt, dus dat de kleurkwaliteit iets waziger kan zijn.

Voordelen mat fotopapierNadelen mat fotopapier
Reflecteert nietKleuren zijn minder helder 
Stof blijft niet hangen aan de afdruk Absorbeert meer inkt 
Geen zichtbare vingerafdrukken 

De beste fotoprinters

Print je regelmatig foto’s? Overweeg dan een fotoprinter. Deze printers zijn speciaal gemaakt voor het printen van foto’s en printen daardoor scherper én zuiniger. PrintAbout heeft een ruim aanbod aan fotoprinters met een hoge afdrukresolutie (minimaal 4800 x 1200 DPI).

De Canon PIXMA TS3650a is een echte alleskunner. Deze all-in-one printer staat bekend om zijn haarscherpe kleurenprints. Ideaal voor thuisgebruik en compatibel met verschillende types papier. 

Canon PIXMA TS6350a All-in-One A4 Inkjetprinter met Wifi (3 in 1)

Belangrijkste specificaties:

Type:
Kleuren inkjetprinter 
Functies:
Printen, Scannen, Kopiëren 
Papierformaten:
A4, A5, B5, 10x15, Postcard, DL 
Aansluitingen:
USB, APP, Wifi, Wifi direct, Apple AirPrint, E-mail printing, Android 
€ 195,00 incl. btw
Bekijk product

De Brother inkjetprinter drukt snel en in kleur af en geschikt voor op kantoor of thuis. De Brother MFC printer kan niet alleen op A4 papier afdrukken, maar ook op A3 papier, ideaal voor grote foto's of posters op fotopapier.

Brother MFC-J5340DW Inkjetprinter

Belangrijkste specificaties:

Type:
Kleuren inkjetprinter 
Functies:
Printen, Scannen, Kopiëren, Faxen 
Papierformaten:
A3, A4 
Aansluitingen:
USB, LAN, APP, Wifi, Wifi direct, Apple AirPrint, E-mail printing 
€ 231,00 incl. btw
Bekijk product

De HP OfficeJet Pro 7720 is een veelzijdige all-in-one printer. Je print hier hoogwaardige kleurafdrukken mee op hoge snelheid. Met de draadloze mogelijkheden print jij je foto's gemakkelijk vanaf je telefoon of tablet. 

HP OfficeJet Pro 7720 Inkjetprinter

Belangrijkste specificaties:

Type:
Kleuren inkjetprinter 
Functies:
Printen, Scannen, Kopiëren, Faxen 
Papierformaten:
A3, A4, A5, A6, B5, B6, C5, 10x15 
Aansluitingen:
USB, LAN, APP, Wifi, Apple AirPrint, NFC, E-mail printing, Android 
€ 263,00 incl. btw
Bekijk product

Handige tips voor afdrukken met fotopapier

  1. Kies voor fotopapier met het juiste gewicht voor jouw printer. Raadpleeg de handleiding als je er niet zeker van bent welk gewicht het best matcht met de printer.
  2. Gebruik de juiste printerinstellingen voor het printen op fotopapier. Print je vanaf een computer? Kies bij de ‘Instellingen’ in jouw bestand voor ‘Foto op glanzend papier’. De printer stemt de manier van printen nu precies af op het glanzende fotopapier in de lade.
  3. Let goed op dat het papier op de juiste manier in de papierlade ligt. De bedrukbare zijde van fotopapier is de meest witte en gladde zijde.
  4. We raden je de handmatige papierinvoer van jouw printer te gebruiken, dit omdat het fotopapier wat dikker en zwaarder is dan normaal printpapier. Ga ook voor 1 of enkele vellen per keer i.p.v. een volledige stapel.

Fotopapier kopen

Voor het verkrijgen van een scherpe, kleurrijke print is het essentieel om het juiste fotopapier te gebruiken. Standaard A4-papier met een gewicht van 80 gram is dun en heeft de neiging inkt of toner te absorberen, wat resulteert in verminderde scherpte van je afgedrukte foto's. PrintAbout biedt diverse soorten stevig en kwalitatief hoogwaardig fotopapier aan, variërend in gewicht van 100, 200, 250 tot 255 gram. Deze zijn verkrijgbaar in zowel A4-formaat als grotere formaten. Zo ben je er zeker van dat al jouw dierbare herinneringen extra lang mooi blijven!

Social media

Volg jij PrintAbout al op social media? Blijf op de hoogte van diverse onderwerpen, leuke weetjes en de laatste acties!

Vond je het een relevant artikel?

Hoe zouden we de inhoud van dit artikel kunnen verbeteren?

Let op: We gebruiken je feedback alleen om de inhoud op onze site te verbeteren; we sturen je geen reactie.

Deel dit artikel