• Home
 • Advies
 • HP printer probleem met zwarte cartridge oplossen
Printers

HP printer probleem met zwarte cartridge oplossen

Profielfoto Muriël
15 april 2021 - door Muriël

Heeft u een probleem met de zwarte cartridge in uw HP printer? Wij hebben hieronder een aantal oplossingen voor u waarmee u hopelijk snel verder kunt printen.

Dit moet u doen bij een HP printer-probleem met de zwarte cartridge:

1. Controleer de inktniveaus 

Drukt uw printer cyaan, magenta en geel wel af, maar zwart niet? Als eerste zou u het inktniveau van uw zwarte cartridge moeten controleren. Als u veel documenten zonder kleur print, is het logisch dat de cartridge met zwarte inkt leeg is voordat de andere cartridges leeg zijn.

Er zijn verschillende manieren om de inktniveaus te controleren:

 • Controleer de inktniveaus in het display van uw printer.
 • Controleer de inktniveaus in het printerprogramma op uw computer.
 • Maak een afdruk van de inktniveaus door een testpagina te printen (houd hiervoor de knop Annuleren 3 seconden ingedrukt).
 • Is de cartridge met zwarte inkt leeg of bijna leeg? Vervang deze dan, zodat u weer kunt printen met zwart.
 • Is er nog voldoende niveau in de zwarte inktcartridge? Dan zit het probleem ergens anders. Mogelijk helpt een van de oplossingen hieronder u verder.

2. De drivers voor uw printer controleren

Heeft u de printer op een nieuwe computer aangesloten of zojuist een update van uw besturingssysteem geïnstalleerd? Dan kan het zijn dat de drivers voor uw printer niet meer actueel zijn. Zo lost u het probleem met de drivers op:

Windows

 1. Verwijder de printer uit de lijst met apparaten.
 2. Ga naar HP Klantenondersteuning > Software en drivers downloaden en installeer de laatste software voor uw printer.

MacOS

 1. Ga naar Systeemvoorkeuren.
 2. Klik op het onderdeel Printers en scanners.
 3. Verwijder de HP printer uit het overzicht door op op het minnetje te klikken.
 4. Voeg de HP printer opnieuw toe door op het plusje te klikken. Laat het besturingssysteem zelf de actuele drivers installeren.

3. Reinig de printkop

Door vervuiling van de printkop kan het zijn dat zwart niet goed wordt afgedrukt. In dat geval dient u de printkop te reinigen.

 1. Download het HP-hulpprogramma voor uw besturingssysteem.
 2. Kies Uw printer onderhouden en vervolgens voor Printkop reinigen.
 3. Wacht terwijl de printer de reiniging van de printkop uitvoert.
 4. Druk hierna op OK en daarna op Diagnosepagina afdrukkwaliteit om te zien of de reiniging van de printkop geholpen heeft.

Mocht het softwarematig reinigen niet afdoende helpen, dan kunt u nog proberen om de printkop handmatig schoon te maken. Dat doet u door deze uit de printer te verwijderen, met lauwwarm water af te spoelen en goed te laten drogen. Plaats de printkop daarna terug en probeer of het resultaat verbetert.

4. Reinig de cartridges

Geeft het reinigen van de printkop geen resultaat? Dan is het mogelijk noodzakelijk om de cartridges te reinigen. De cartridges zijn te reinigen vanaf het bedieningspaneel van uw HP printer. Ga naar Setup > Tools > Cartridges reinigen en wacht tot de printer klaar is met zijn taak. De printer drukt nu automatisch een testrapport af, dat u moet beoordelen voordat de printer het volgende niveau van reiniging toepast. 

5. Nog steeds problemen met de zwarte cartridge

Hebben de bovenstaande stappen niet geholpen en heeft u nog steeds problemen met uw HP printer en de zwarte cartridge? Probeer dan de desbetreffende cartridge te vervangen voor een andere. Mogelijk zit het defect in de cartridge zelf.

Lost dit ook niets op, dan kunt u contact opnemen met de klantenservice van HP om uw printer na te laten kijken.

Advies in de mail

Regelmatig een overzicht met advies in de mail? Meld u nu aan!