Printers

Wat is een LED printer?

Het verschil met een laserprinter

Profielfoto Muriël2 september 2021 - door MuriëlLaatst gewijzigd op 3 juni 2024

Toen OKI in 1989 de eerste LED printer lanceerde, kon het technologiebedrijf niet vermoeden dat led-technologie zo’n hoge vlucht zou nemen. De LED printer werd in eerste instantie echter niet ontwikkeld omdat LED technologie zo zuinig was, maar vanwege de hoge betrouwbaarheid, afdrukkwaliteit en snelheid die deze compacte printers konden behalen.

Je leest het goed: LED printers zijn er al meer dan 3 decennia. Ze kunnen - net als laserprinters - scannen, kopiëren en printen. De technologie is dus verre van nieuw, maar biedt wel een aantal specifieke voordelen ten opzichte van de lasertechnologie. In dit artikel lees je alles over de LED printer.

INHOUDSOPGAVE

Bekijk ons hele assortiment LED printers!

Vind hier de beste LED printer voor jou.

Wat is het verschil tussen LED en laser?

Een laserprinter werkt ook met licht, net als een LED printer. Beide printers zijn dan ook vergelijkbaar qua kwaliteit, snelheid en mogelijkheden. Maar een LED printer maakt gebruik van een led (light emitting diode) in plaats van een laser in de printkop.

Dat is het belangrijkste verschil in vergelijking met laserprinters. In plaats van één enkele laserstraal die met behulp van beweging, lenzen en spiegels licht op de drum werpt, werken led-printers met rijen LED-lampjes. 

Dat heeft als voordeel dat LED printers wat compacter kunnen zijn dan laserprinters en dat LED printers over minder bewegende onderdelen beschikken. Hierdoor is de kans op slijtage en storingen kleiner dan bij een laserprinter.

De grootste voordelen van een LED printer op een rij

Wat zijn nu de grootste voordelen van een LED printer? We zetten ze hieronder graag even voor je op een rij:

1. Minder slijtage

We noemden het al even. Doordat minder bewegende delen nodig zijn, slijt de LED printer minder snel dan de laserprinter en is de kans op storingen kleiner.

2. Compactere behuizing

De led-technologie zorgt er ook voor dat LED printers minder groot hoeven te zijn. Een printer met dezelfde specificaties neemt minder ruimte in dan een laserprinter. Dat kan een voordeel zijn als je een kleine studeerkamer of een klein kantoor hebt

3. Hogere afdrukkwaliteit

Natuurlijk hebben ook laserprinters een hoge afdrukkwaliteit, maar de kwaliteit van afdrukken bij led-printers is nóg hoger. Doordat de leds de drum direct kunnen verlichten treedt er geen vervorming op. Dat zie je goed als je teksten in een klein lettertype print en dan met een loep bekijkt.

4. Duurzame technologie

Led-technologie heeft maar heel weinig energie nodig om haarscherpe afdrukken te kunnen maken. In slaapstand zijn LED printers extreem zuinig, met een verbruik dat gemiddeld lager ligt dan het verbruik van laserprinters. LED printers passen daarom in een duurzame bedrijfsvoering (en leefstijl).

Hoe zit het met toners?

Je vraagt je misschien af hoe het met de toner voor de LED printer zit. Zowel LED als laserprinters maken gebruik van toner. Daarmee zijn beide typen printers goedkoper per print dan printers die met inktcartridges werken. We hebben ook toners voor alle soorten en merken led-printers.

Bekijk ons complete aanbod aan toners

Alle toner merken en series voor jouw LED printer!

Online keuzehulp voor toners

Kun je hulp gebruiken bij het kopen van de juiste toners voor jouw laser- of LED printer? die het beste past bij jouw behoefte? Op onze website vind je een keuzehulp. Met slechts enkele stappen vind je via onze keuzehulp de beste toners die bij jouw printer passen. Probeer het nu uit!

Heb je nog vragen over LED printers? Dan kun je altijd contact opnemen met onze klantenservice. We helpen je graag met het maken van de juiste keuze voor een nieuwe printer.

Vond je het een relevant artikel?

Hoe zouden we de inhoud van dit artikel kunnen verbeteren?

Let op: We gebruiken je feedback alleen om de inhoud op onze site te verbeteren; we sturen je geen reactie.

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte!

Schrijf je nu in en ontvang 10% korting op huismerk