Printers

Printen vanaf je iPad

Zo doe je dat

Profielfoto Muriël11 maart 2021 - door MuriëlLaatst gewijzigd op 3 juni 2024

De iPad (of een andere tablet) heeft ons leven in veel opzichten gemakkelijker gemaakt. Vanuit je luie stoel kijk je Netflix, leer je iets nieuws in een online cursus of lees je een boek. Ook het printen vanaf je iPad is heel gemakkelijk. 

In dit artikel zie je 4 eenvoudige manieren waarop je dat doet.

INHOUDSOPGAVE

Al ons huismerkpapier

Goedkoper printen kan met ons PrintAbout huismerkpapier

Printen vanaf je iPad met AirPrint

AirPrint is het door Apple ontwikkelde hulpprogramma om direct printen vanaf je iPad of iPhone mogelijk te maken. Het is de eerste optie die je kiest wanneer je over een AirPrint-ondersteunde printer beschikt.

Vrijwel alle nieuwe draadloze printers ondersteunen AirPrint van Apple. Voor printers die over AirPrint beschikken kijkt je eenvoudigweg in de AirPrint-categorie op onze website.

Hoe maak je gebruik van AirPrint op je iPad? Dat is heel makkelijk. Je gaat simpelweg naar de foto of het document dat je wilt printen en tikt op het deel-icoon dat er zo uitziet:

Afhankelijk van de applicatie (e-mail, foto’s, website) kan het deel-icoon op een iets andere plek staan. 

Wil je een e-mail printen? Dan ziet het icoon er wat anders uit. Je tikt in dit geval op het onderstaande reactie-icoon:

Hierdoor verschijnt een compact menu waarbij je dan kunt kiezen om de e-mail te beantwoorden, door te sturen of af te drukken. Afhankelijk van de beschikbare opties kan het nodig zijn om wat verder naar beneden te scrollen.

  1. Als je bijvoorbeeld een webpagina wilt afdrukken, vind je het deel-icoon naast de adresbalk van de browser op je iPad. In je foto-app vind je het icoon rechts bovenaan.
  2. Tik vervolgens op het icoon, dan verschijnen de opties om het bestand te delen. Je kunt het bestand vanuit het menu dat verschijnt dan via een e-mail versturen, het streamen via AirPlay of het delen via AirDrop.
  3. Wanneer je dan naar beneden scrollt (en afhankelijk van de mogelijkheden met je iPad mogelijk ook nog een stukje naar rechts) tref je hier de optie ‘Druk af’ aan. Tik hierop om het menu ‘Printeropties’ tevoorschijn te halen.
  4. Heb je eerder vanaf je iPad geprint dan staat je printer hier al met zijn naam vermeld. Anders tik je op ‘Kies printer’ om je printer in het netwerk te zoeken.

Let op: je printer dient aan te staan om te kunnen printen vanaf je iPad. Daarnaast moeten je printer en iPad beide van hetzelfde wifi-netwerk gebruikmaken.

Printen vanaf je iPad met een app

Werkt de AirPrint-optie niet met je printer? Dan is de tweede mogelijkheid die je kunt proberen om direct vanaf je iPad te printen, de app die vrijwel elke printerfabrikant inmiddels voor iOS (het besturingssysteem van je iPad) heeft ontwikkeld.

Zo heeft Epson zijn iPrint-app, Samung zijn Mobile Print-app en HP zijn HP Smart-app. In de documentatie bij je printer staat vaak welke app je moet hebben. Anders is een zoekterm in de App Store op het merk van je printer vaak voldoende om de juiste app te vinden.

Je printer een mail sturen

Een derde optie om rechtstreeks vanaf de iPad te printen is door het document naar je printer te mailen. Onder andere HP en Epson geven je draadloze printer standaard ook een e-mailadres mee. Je vindt dit e-mailadres in het menu van de printer. 

Sla dit mailadres op in je adresboek onder de naam van je printer. Wil je dan een e-mail, een document of een foto printen vanaf je iPad? Dan hoef je alleen maar op het deel-icoon te tikken, delen via e-mail te kiezen en dan als ontvanger je printer te kiezen.

Let op: je printer moet wel aan staan om de e-mail te kunnen ontvangen en het bestand af te kunnen drukken.

Via je iPad printen zonder een draadloze printer

Heb je een oudere printer zonder draadloze printmogelijkheden? Dan zijn er alsnog opties om direct vanaf je iPad (of iPhone) te kunnen printen. Het is dan wel noodzakelijk dat de printer door middel van een usb-kabel met een pc of Mac verbonden is en dat de computer aan staat.

Om dit mogelijk te maken moet je een app op je computer installeren die het signaal van de iPad opvangt en doorstuurt naar je printer. 

Voor Mac OS is hiervoor de aangewezen app handyPrint. Deze is niet gratis, maar werkt wel vlekkeloos. 

Voor Windows zijn er verschillende mogelijkheden, zoals AirPrint Enabler of O’Print.

Als je een van de applicaties hebt geïnstalleerd, kun je op dezelfde manier vanaf de iPad printen als bij optie 1: printen vanaf je iPad met AirPrint.

Wil je meer advies omtrent jouw printer en de verschillende verbindingsmogelijkheden? Lees dan ook onze andere artikelen!

Vond je het een relevant artikel?

Hoe zouden we de inhoud van dit artikel kunnen verbeteren?

Let op: We gebruiken je feedback alleen om de inhoud op onze site te verbeteren; we sturen je geen reactie.

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte!

Schrijf je nu in en ontvang 10% korting op huismerk