Printers

Printen vanaf iPhone, zo werkt het!

Profielfoto Muriël
25 maart 2021 - door Muriël

Printen vanaf uw iPhone is net zo makkelijk als printen vanaf uw iPad. Weet u niet hoe u dit moet doen? Graag leggen we het in dit artikel in klare taal voor u uit. 
Als u wilt printen vanaf uw iPhone heeft u 4 opties om uit te kiezen:

1. AirPrint: makkelijk via uw iPhone printen

Apple heeft een eigen hulpprogramma waarmee u eenvoudig vanaf elke iPhone (en iPad) kunt printen. Wilt u printen vanaf uw iPhone, dan raden we deze optie als eerste aan. Mits u over een printer beschikt die AirPrint ondersteunt.
Vrijwel alle printers die op dit moment nieuw worden verkocht ondersteunen AirPrint. Wilt u weten welke printers dit zijn, kijk dan eens in de categorie AirPrint op onze website.

Printen vanaf iPhone, deel icoon

Printen via AirPrint is heel makkelijk. Ga naar het bestand dat u wilt printen vanaf uw iPhone en tik op het deel-icoon wat u vind op de pagina.
Dit icoon staat afhankelijk van de applicatie die u op dat moment gebruikt soms op een andere plek.

Printen vanaf iPhone, reactie icoon

Als u een e-mail wilt printen, heeft het icoon de vorm van een reactie-icoon. Hier vind u vervolgens de optie: document afdrukken.

Tikt u vanaf uw iPhone op het deel- of reactie-icoon, dan kan het afhankelijk van de instellingen en opties op uw iPhone nodig zijn om wat verder omlaag scrollen.
Vanuit het menu dat verschijnt is het mogelijk om het document (de mail, de foto, de webpagina) op verschillende manier te delen. Bijvoorbeeld via AirDrop of e-mail. Maar ergens tussen de opties staat ook de mogelijkheid ‘Druk af’. Als u hierop tikt, komt het menu ‘Printeropties’ tevoorschijn. 

Heeft u eerder geprint met uw iPhone? Dan staat uw voor AirPrint geschikte printer al in het rijtje. Zo niet, dan tikt u op ‘Kies printer’ om uw printer in uw netwerk te zoeken.

Let op: uw printer moet aan staan om te kunnen printen vanaf uw iPhone. Daarnaast is het noodzakelijk dat uw printer en uw iPhone beide hetzelfde wifi-netwerk gebruiken.

2. Printen vanaf uw iPhone met een print-app

Werkt uw printer niet via AirPrint? Dan kunt u vaak alsnog direct via uw iPhone printen door gebruik te maken van de app die vrijwel elke printerfabrikant heeft ontwikkeld. 
De app voor uw printer kunt u downloaden in de Apple Store. Zoek hiervoor gewoon op de merknaam van uw printer. Zo vindt u bijvoorbeeld de volgende printerapps:

  • Epson iPrint
  • Samsung Mobile Print
  • HP Smart

3. Stuur uw printer een mail

Geen AirPrint en geen app voor uw printer? Dan is het soms ook mogelijk om uw printer een mail met een bijlage te sturen. Uw printer zal de bijlage dan automatisch afdrukken. Onder andere de fabrikanten HP en Epson geven elke draadloze printer ook een eigen mailadres mee. Dit mailadres kunt u opzoeken in het menu van uw printer.

Tip: sla het mailadres onder de naam van uw printer op in uw adresboek. Als u dan een document vanaf uw iPhone wilt printen, hoeft u alleen op het deel- of reactie-icoon te tikken, voor ‘Delen via e-mail’ te kiezen en als ontvanger uw printer te selecteren.

Let op: uw printer moet wel aan staan om de e-mail te kunnen ontvangen en het bestand af te kunnen drukken.

4. Via uw iPhone printen zonder draadloze printer

Heeft u een oudere printer zonder draadloze opties? Dan is het meestal alsnog mogelijk om direct vanaf uw iPhone (of iPad) te printen. Hiervoor moet dan wel uw desktop of laptop aan staan en dient deze met een usb-kabel verbonden te zijn met de printer.
Om vervolgens te kunnen printen vanaf uw iPhone is het nodig dat u een app installeert die het signaal van de iPhone opvangt en naar de printer stuurt.

Voor MacOS is is hiervoor de beste app HandyPrint. Niet gratis, maar wel makkelijk in het gebruik.

Bij Windows heeft u verschillende mogelijkheden, zoals AirPrint Enabler of O’Print.

Als u de app eenmaal heeft geïnstalleerd, kunt u makkelijk vanaf uw iPhone printen door de instructies bij optie 1 te volgen.

Advies in de mail

Regelmatig een overzicht met advies in de mail? Meld u nu aan!