Printers

Printen via wifi? Zo werkt het!

Profielfoto Muriël17 februari 2021 - door MuriëlLaatst gewijzigd op 15 februari 2024

Draadloos printen is eigenlijk niet meer weg te denken uit de huidige maatschappij. Mogelijk ben je in het bezit van een smartphone, laptop, computer en misschien zelfs een tablet of Chromebook. Het liefst wil je dan ook een printer waarmee je vanaf elk apparaat kunt printen. Je kunt de printerkabel niet aansluiten aan je smartphone; om te printen vanaf je smartphone is een draadloze verbinding vereist. Printen via wifi is een draadloze verbindingsmogelijkheid. Als je print via wifi, kun je vanaf verschillende apparaten in huis afdrukken maken. Dit geeft je meer vrijheid, maar hoe werkt het printen via wifi? Waarin is wifi anders dan wifi direct? En nog belangrijker: hoe stel je printen via wifi in? Lees verder om antwoord te krijgen op al deze vragen!

INHOUDSOPGAVE

Ben je op zoek naar een wifi printer?

Bekijk ons hele assortiment en vind de beste wifi printer voor jou.

Wat is printen via wifi?

Dit is een bekende optie, printen via wifi. Je print hiermee eigenlijk via je wifi-netwerk. Bij het printen via wifi wordt de modem/router gebruikt als tussenstation voor de informatie. Wanneer je wilt weten of de printer die je op het oog hebt, kan verbinden met wifi, dan kun je kijken bij verbindingsmogelijkheden. Als hier wifi bij de specificaties staat, biedt deze printer de mogelijkheid om te verbinden via wifi. Ook kun je kijken bij de wifi printers op de website.

Verschil tussen printen via wifi en wifi direct

Wanneer je een nieuwe printer gaat aanschaffen, dan vind je verschillende verbindingsmogelijkheden. Je ziet dan dat je kunt printen via wifi en printen via wifi direct. Ondanks dat de namen erg op elkaar lijken, zit er wel degelijk verschil tussen de verbindingsmogelijkheden.

Zoals je hierboven las, moet je, om te printen via wifi, de printer verbinden met het wifi netwerk. Hierbij wordt de modem/router als tussenstation gebruikt om de informatie van je apparaat naar je printer te verzenden. Bij wifi direct is dit tussenstation er niet.

Wat is wifi direct dan wel? 

Als je printer gebruikmaakt van wifi direct, maakt deze als het ware zelf een wifi-netwerk aan, zonder dat er internet aan te pas komt. De techniek om deze printer zo in te stellen, is afkomstig van de wifi-techniek met een modem/router. Je maakt bij wifi direct dus eigenlijk direct verbinding met jouw printer. Hier komt dan ook de naam wifi direct vandaan. Het is dus niet hetzelfde als printen via wifi. Wil je meer weten over wat wifi direct is? Lees dan ons adviesartikel: Wat is wifi direct?

wifi

Ben je op zoek naar een wifi direct printer?

Bekijk dan ons assortiment aan de beste wifi direct printers!

Hoe pak je de installatie voor het printen via wifi het beste aan?

Eigenlijk is printen via wifi heel eenvoudig in te stellen. Het is hierbij de bedoeling dat je de printer verbindt met wifi. Vervolgens pakt je het apparaat vanwaar je wilt printen en sluit dit aan op hetzelfde wifi netwerk als de printer. Hoe pak je dit eenvoudig en snel aan? Wij hebben een klein stappenplan voor je.

 1. Ga op jouw printer naar de instellingen
 2. Klik door tot je de optie wifi instellen vindt
 3. Hier kies je het wifi-netwerk waarmee je wilt verbinden en typ je het wachtwoord van je wifi-netwerk in.
 4. Je printer is nu verbonden met de wifi!

Nu moet je alleen nog zorgen dat het device waarmee je wilt printen, verbonden is met dezelfde wifi netwerk als jouw printer. Hierdoor kun je dus op de volgende manieren printen:

 • Printen vanaf telefoon
 • Printen vanaf tablet
 • Printen vanaf iPhone
 • Printen vanaf iPad
 • Printen vanaf Chromebook
 • Printen vanaf laptop
 • Printen vanaf computer
 • Printen vanaf MacBook

Je hoeft dus geen extra programma’s of apps te installeren om te kunnen printen via wifi.

Is alles duidelijk? Mocht dit nu niet het geval zijn, dan staat de klantenservice voor je klaar om jouw vragen te beantwoorden. Heb je andere vragen neem dan ook gerust contact met ons op via de chat, telefoon of mail.

Vond je het een relevant artikel?

Hoe zouden we de inhoud van dit artikel kunnen verbeteren?

Let op: We gebruiken je feedback alleen om de inhoud op onze site te verbeteren; we sturen je geen reactie.

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte!

Schrijf je nu in en ontvang 10% korting op huismerk