Printers

Printen via wifi? Zo werkt het!

Profielfoto Muriël
17 februari 2021 - door Muriël

Draadloos printen is eigenlijk niet meer weg te denken uit de huidige maatschappij. Mogelijk bent u in het bezit van een smartphone, laptop, computer en misschien zelfs een tablet of Chromebook. Het liefst wilt u dan ook een printer waarmee u vanaf elk apparaat kunt printen. U kunt de printerkabel niet aansluiten aan uw smartphone, om te printen vanaf uw smartphone is een draadloze verbinding vereist. Printen via wifi is een draadloze verbindingsmogelijkheid. Als. u print via wifi, kunt u vanaf verschillende apparaten in uw huis afdrukken maken. Dit geeft u meer vrijheid, maar hoe werkt het printen via wifi? Waarin is wifi anders dan wifi direct? En nog belangrijker, hoe stelt u printen via wifi in? Lees verder om antwoord te krijgen op al deze vragen!

Wat is printen via wifi?

Dit is een bekende optie, printen via wifi. U print hiermee eigenlijk via uw wifi-netwerk. Bij het printen via wifi wordt de modem/router gebruikt als tussenstation voor de informatie. Wanneer u wilt weten of de printer die u op het oog heeft, kan verbinden met wifi, dan kunt u kijken bij verbindingsmogelijkheden. Als hier wifi staat bij de specificaties, dan biedt deze printer de mogelijkheid om te verbinden via wifi. Ook kunt u kijken bij de wifi printers op de website. 

Verschil tussen Printen via wifi en wifi direct

Wanneer u een nieuwe printer gaat aanschaffen, dan vindt u verschillende verbindingsmogelijkheden. U ziet dan dat u kunt printen via wifi en printen via wifi direct. Ondanks dat de namen erg op elkaar lijken, zit er wel degelijk verschil tussen de verbindingsmogelijkheden.

Zoals u hierboven las moet u om te printen via wifi, de printer verbinden met uw wifi netwerk. Hierbij wordt de modem/router als tussenstation gebruikt om de informatie van uw apparaat naar uw printer te verzenden. Bij wifi direct is dit tussenstation er niet.

Wat is wifi direct dan wel? 

Als uw printer gebruikmaakt van wifi direct, maakt deze als het ware zelf een wifi-netwerk aan, zonder dat er internet aan te pas komt. De techniek om deze printer zo in te stellen, is afkomstig van de wifi-techniek met een modem/router. U maakt bij wifi direct dus eigenlijk direct verbinding met uw printer. Hier komt dan ook de naam wifi direct vandaan. Het is dus niet hetzelfde als printen via wifi. Wilt u meer weten over wat wifi direct is? Lees dan ons adviesartikel: Wat is wifi direct?

Hoe pakt u de installatie voor het printen via wifi het beste aan?

Eigenlijk is printen via wifi heel eenvoudig in te stellen. Het is hierbij de bedoeling dat u de printer verbindt met wifi. Vervolgens pakt u het device vanwaar u wilt printen en sluit dit aan op hetzelfde wifi netwerk als de printer.  Hoe pakt u dit eenvoudig en snel aan? Wij hebben een klein stappenplan voor u.

 1. Ga op uw printer naar de instellingen
 2. Klik door tot u de optie wifi instellen vind
 3. Hier kiest u het wifi-netwerk waarmee u wilt verbinden en typt het wachtwoord van uw wifi-netwerk in.
 4. Uw printer is nu verbonden met de wifi!

Nu moet u alleen nog zorgen dat het device waarmee u wilt printen, verbonden is met dezelfde wifi netwerk als uw printer. Hierdoor kunt u dus op de volgende manieren printen:

 • Printen vanaf telefoon
 • Printen vanaf tablet
 • Printen vanaf iPhone
 • Printen vanaf iPad
 • Printen vanaf Chromebook.
 • Printen vanaf laptop
 • Printen vanaf computer
 • Printen vanaf MacBook

U hoeft dus geen extra programma’s of apps te installeren om te kunnen printen via wifi. 

Advies in de mail

Regelmatig een overzicht met advies in de mail? Meld u nu aan!