Printers

Printerproblemen in Windows 10 oplossen

Profielfoto Muriël4 november 2021 - door MuriëlLaatst gewijzigd op 7 februari 2024

Is jouw printer offline? Reageert de printer niet meer op opdrachten? Dan hoef je nog niet direct een nieuwe printer aan te schaffen! Het is goed mogelijk dat de problemen van jouw printer in Windows 10 eenvoudig op te lossen zijn!

Eerst moet je nagaan wat een mogelijke oorzaak van het probleem kan zijn. Misschien is de driver (het stuurprogramma) van jouw printer verouderd of is de verbinding weggevallen. Mogelijk is er een ander probleem dat goed oplosbaar is.

Laten we de meestvoorkomende problemen én oplossingen voor offline printers in Windows 10 eens nalopen.

INHOUDSOPGAVE

1 - Controleer de verbinding met de printer

Een probleem dat vaak optreedt is dat de verbinding met de printer verloren is gegaan. Als je een printopdracht geeft, staat jouw printer dan als standaardprinter aangegeven op het scherm? Zo niet, dan moet je de printer mogelijk opnieuw toevoegen.

  1. Ga naar het menu ‘Printers en scanners’.
  2. Als de printer daar niet bij staat, voeg dan een printer of scanner toe.
  3. Windows zoekt nu naar printers en scanners. Klik op de naam van de juiste printer als Windows deze gevonden heeft.
  4. Klik op ‘Mijn printer staat niet in de lijst’ als deze niet direct verschijnt.

Let op: het kan zijn dat je nieuwe drivers nodig hebt (zie punt 3).

Gebruik je een Mac? Dan vind je het menu ‘Printers en scanners’ in ‘Systeemvoorkeuren’.

2 - Printer offline na softwareupdate

Heb je zojuist de software geüpdatet naar Windows 10 en is jouw printer nu offline? Raak niet meteen in paniek. Bij elke update van een besturingssysteem is het mogelijk dat randapparatuur (zoals printers) plotseling niet meer werkt. Als je een printer hebt die nog niet al te oud is, is er waarschijnlijk een softwarematige oplossing voor handen.

Wat kun je doen?

Zoek jouw printer op op de website van de fabrikant (zoals Epson, Canon, Brother, HP). Controleer allereerst of jouw printer geschikt is voor Windows 10. Als jouw printer nog niet al te oud is, wordt Windows 10 waarschijnlijk wel ondersteund. Mogelijk heb je wel een nieuwe driver nodig.

3 - Nieuwe drivers voor jouw printer

Op de website van de fabrikant staan de laatste drivers voor jouw printer vermeld. Zoek zo nodig naar de juiste driver door een zoekopdracht met de naam en het type van de printer, in combinatie met driver, in de zoekmachine in te voeren.

Let op: download alleen drivers van de officiële websites van de printerfabrikanten. Installeer de nieuwe driver en probeer de printer opnieuw te verbinden.

Werk je op een Mac en biedt de fabrikant geen driver voor macOS aan? Kijk dan bij ‘Systeemvoorkeuren’ > ‘Software-update’ of er een update voor de printer beschikbaar is.

4 - Printer nog steeds offline in Windows 10?

Als de printer nog steeds offline is, is er dus een probleem met de communicatie met de computer. Je kunt nog het volgende proberen:

Controleer in het menu van de printer met welk wifi-netwerk de printer verbonden is. Dit moet hetzelfde netwerk zijn als dat van de pc. Je kunt ook proberen om de printer met een kabel te verbinden.

Kijk of de printer niet in de offline-modus staat. In Windows kijk je bij ‘Instellingen’ > ‘Apparaten’ > ‘Printers en scanners’. Selecteer nu jouw printer en deselecteer ‘Printer offline gebruiken’.

5 - Gebruik een hulpprogramma

Nog altijd geen resultaat? Gebruik het printerhulpprogramma dat je bij de printer geleverd kreeg en doorloop de stappen om de printer weer online te krijgen. Heb je deze niet gekregen? Download dan de Probleemoplosser voor printers op de website van Microsoft.

Natuurlijk helpen we je ook graag verder bij een offline printer. Zorg dat je de informatie over jouw printer bij de hand hebt en neem contact met ons op. We zijn elke werkdag bereikbaar om al jouw vragen te beantwoorden.

Vond je het een relevant artikel?

Hoe zouden we de inhoud van dit artikel kunnen verbeteren?

Let op: We gebruiken je feedback alleen om de inhoud op onze site te verbeteren; we sturen je geen reactie.

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte!

Schrijf je nu in en ontvang 10% korting op huismerk