• Home
  • Advies
  • Zelf stickers printen? Tips van PrintAbout
Accessoires

Zelf stickers printen? Tips van PrintAbout

Profielfoto Muriël
18 maart 2021 - door Muriël

U wilt zelf stickers maken en printen, bijvoorbeeld om adressen op enveloppen te plakken of dozen mee te labelen? Dat is met vrijwel alle laser- en inktjetprinters mogelijk. Hoe u dit het beste aanpakt laten we u graag in dit artikel zien.

Zelf etiketten maken en printen

Om zelf etiketten te maken en te printen heeft u alleen een printer (laserjet of inktjet) nodig en een set stickervellen. Vrijwel alle sets stickervellen hebben standaardmaten waarmee uw printer overweg kan. Het meestvoorkomende stickervel heeft gewoon A4-formaat en u kunt het bij iedere kantoorboekhandel krijgen, maar natuurlijk ook bij PrintAbout. 

De meeste stickervellen zijn geschikt voor beide typen printers, maar controleer voor de zekerheid even op de verpakking of dat ook voor de stickers van uw keuze geldt.

Stickers printen vanuit uw tekstverwerkingsprogramma

Het makkelijkst is het om zelf stickers te printen vanuit Word of een ander tekstverwerkingsprogramma op uw pc of Mac.

Let op: het is meestal niet aan te bevelen om zelf met tabellen of met rijtjes gegevens op een pagina in Word, Pages of een ander tekstverwerkingsprogramma aan de slag te gaan. De kans is groot dat u dan net niet goed uitkomt en een tekst wordt verdeeld over twee stickers of net buiten de marges van de stickers valt. Maak in plaats hiervan gebruik van de sjablonen voor labels of etiketten, die in elke tekstverwerker zitten.

Zelf stickers maken in Word

Veel mensen hebben Word op hun computer. Met dit tekstverwerkingsprogramma is het heel eenvoudig om stickers te maken en te printen. 

  1. Ga vanuit het menu-item Verzendlijsten naar Etiketten.
  2. Er opent zich nu een scherm waarin u de tekst voor op de etiketten kunt typen.
  3. U kunt kiezen voor een tekst die op alle etiketten komt of voor een tekst die per etiket verschillend is. U kunt de gegevens per sticker hier rechtstreeks invoeren.
  4. Ook kunt u via dit menu de adresgegevens van uw contactpersonen vanaf uw computer importeren. Makkelijk, als u adresetiketten wilt maken.
  5. Voor het aantal etiketten heeft u de mogelijkheid te kiezen hoeveel u er per pagina wilt. U kunt ook van de etiketsjablonen in Word gebruikmaken.

Bij opties kunt u ook kiezen voor de producent van de etiketten, zoals 3M of Avery. Dan weet u zeker dat alle instellingen goed staan.

Werkt u op een Apple-computer? Print uw adresetiketten direct vanuit de app Contacten

Werkt u op een Mac en wilt u adresstickers printen? Dan kunt u vanuit de contactpersonen-app Contacten op uw Mac direct etiketten samenstellen en printen.

Kies hiervoor Archief > Druk af en geef dan onder Stijl de optie Adresetiketten op. Ook hier kunt u de fabrikant van de stickers kiezen om direct de goede instellingen te hebben.

Test uw stickers door eerst op gewoon papier te printen 

Het lastigst is het bij zelf geprinte stickers vaak om te bepalen hoe het papier in de printer moet. Dat loopt bij de verschillende merken en modellen printers nog weleens uiteen.

Meestal is er een tweede lade waarin u het stickervel kunt leggen, waarna de printer het vel na een printopdracht inneemt en weer uitdraait met de tekst erop geprint.

Als u zeker wilt zijn van een geslaagde afdruk op het stickervel, kunt u eerst een gewoon A4’tje printen met de gegevens die op de etiketten moeten komen. Maak hiervoor dan een markering aan één kant van het papier voordat u op afdrukken klikt.

Zo ontdekt u of de etiketten aan de bovenzijde, aan de onderzijde, op de voor- of achterkant van de printer worden afgedrukt.

Advies in de mail

Regelmatig een overzicht met advies in de mail? Meld u nu aan!