• Home
  • Advies
  • Toner vs. cartridges, wat zijn de verschillen?
Toners

Toner vs. cartridges, wat zijn de verschillen?

Auteur afbeelding Muriel
20 november 2019 - door Muriël

U gaat een nieuwe printer kopen, maar in de ene printer gaan toners en in de andere inktcartridges. Er zit nogal een verschil in de prijs van een toner en cartridge. U wilt natuurlijk een printer kopen die voor uw thuissituatie of werkomgeving het voordeligst is. Daarom hebben we de verschillen tussen een toner en cartridge voor u op een rijtje gezet. Hierdoor kunt u een weloverwogen beslissing maken.

Toner

Een toner is een kleurenpoeder wat in een laserprinter gaat. Deze kleuren substantie wordt in een cartridge geleverd, waarna deze weer in de printer kan worden geplaatst. Een laserprinter projecteert het document wat geprint moet worden op een elektrisch geladen rol, dit wordt ook wel de drum genoemd. Op de verlichte delen van de drum blijft de tonerpoeder plakken. Hierna wordt de drum over het papier gerold. Op die manier komt de inktpoeder op het papier. Een toner is dus een cartridge gevuld met poeder.

Inktcartridge

Inktcartridges worden vaak gebruikt voor inkjetprinters. De cartridges bevatten vloeibare inkt die op het papier verspreid wordt. De inkt wordt met een printkop op het papier gespoten met kleine druppels. De printkop beweegt zich heen en weer boven het papier. Met kleine elektrische schokjes wordt er gezorgd dat de inkt op de goede plek terecht komt. In deze cartridges zit dus vloeibare inkt.

Het verschil

Het verschil tussen een toner cartridge en een inktcartridge zit hem dus vooral in de vorm van de inkt. In de toner cartridges zit een kleurenpoeder, terwijl er in de cartridge vloeibare inkt zit. Daarnaast gaan beide cartridges in ander soort printers en is de werking van beide printers ook anders. De toner gaat in een laserprinter waarbij het poeder als het ware wordt geplakt op het papier doormiddel van de drum. Terwijl de inktcartridge vloeibare inkt bevat die door de inkjetprinter op het papier wordt gespoten. 

Hierdoor verschilt de prijs van beide producten ook erg. Toners gaan vaak langer mee dan de inktcartridges. In aanschaf zijn ze dus duurder in gebruik zijn ze voordeliger. Wilt u nu echt voordelig een cartridge of toner kopen? Dan is het zeker de moeite waard om te kijken naar huismerk cartridges of toners. Deze zijn even goed en vaak veel goedkoper dan het origineel. 

Momenteel kunt u lege cartridges inleveren bij PrintAbout.

Wilt u weten hoe de kwaliteit is van een huismerk cartridge?

Hier vindt u meer informatie

Advies in de mail

Regelmatig een overzicht met advies in de mail? Meld u nu aan!