• Home
  • Advies
  • 3 verschillen tussen een inkjetprinter en laserprinter
Printers

3 verschillen tussen een inkjetprinter en laserprinter

Profielfoto Muriël
23 april 2021 - door Muriël

Het verschil tussen laserprinters en inkjetprinters

Wanneer u op zoek bent naar (nieuwe) printers, dan is het u waarschijnlijk wel opgevallen. Er wordt over verschillende soorten printers gepraat. De printer soorten die u het meest tegenkomt zijn laser- en inkjetprinters. Om een weloverwogen beslissing te kunnen maken welke printer het beste bij u past, is het van belang dat u weet wat het verschil is tussen laserprinters en inkjetprinters. Dat leggen we hier graag aan u uit.

Afdruktechniek

Het eerste grote verschil zit hem in de afdruktechniek van de printer. Een inkjetprinter heeft een andere afdruktechniek dan een laserprinter. We leggen deze afdruktechnieken graag aan u uit.

Inkjetprinters

Bij inkjetprinters is het zo dat de printer afdrukken maakt door kleine hoeveelheden inkt die op het papier worden gespoten in een bepaald patroon. Met kleine elektrische schokjes wordt er gezorgd dat het inkt op de goede plek terecht komt. In inkjetprinters gaan dus inktcartridges met vloeibare inkt.

Laserprinters

Bij laserprinters wordt er weer een andere techniek gebruikt dan inkjetprinters. In een laserprinter gaan toners. Toners zijn eigenlijk cartridges met poeder inkt erin. Terwijl er bij inktcartridges, vloeibare inkt in zit. Bij een laserprinter wordt het document geprojecteerd op een elektrisch geladen rol, ook wel de drum genaamd. Op de verlichte delen van de drum wordt vervolgens het poeder over de drum verspreid waarbij het aan de verlichte delen blijft plakken. Deze drum wordt vervolgens over het papier gerold waarna het de poeder aan het papier blijft plakken.

Kosten printer

Ook niet een onbelangrijk onderdeel, de prijs van de printer. Een laserprinter en inkjetprinter hebben niet dezelfde prijs. Een inkjetprinter is veelal goedkoper om aan te schaffen. Een goedkope inkjetprinter kost tussen de 40 en 50 euro. Tegenover de laserprinter waarbij de goedkoopste tussen de 70 en 90 euro kost. Ook gebruikt een inkjetprinter minder energie, doordat ze niet hoeven op te warmen, een laserprinter moet dit wel.

Ook qua printkosten zit er een verschil in. De prijs van papier verschilt niet, maar toners en cartridges verschillen wel in prijs. Cartridges zijn vaak duur en moeten regelmatig vervangen worden als u veel print. Toners gaan daarentegen langer mee dan inktcartridges, doordat de inkt niet op kan drogen. 

Afdrukken

Het laatste grote verschil zit in de afdruk prestaties van de printer. Zo maken inkjetprinters afdrukken in een betere resolutie en kleurweergave. Het grootste verschil zit dus in de afdruk prestaties bij een afbeelding of een foto. Tussen een laserprinter en inkjetprinter zie u bij een tekstdocument eigenlijk geen verschil. 

Bij een inkjetprinter kan het echter wel zo zijn dat het document een beetje nat kan voelen als het er net uit is. Dat komt doordat de inkt vloeibaar is. Dit is binnen enkele seconden opgedroogd en heeft ook geen invloed op de afdruk die u gemaakt heeft.

Laserprinters printen gemiddeld gezien 25 zwart-wit pagina’s per minuut. Dat is 1 pagina in nog geen 2,5 seconden. Daardoor zijn deze printers wel sneller dan een inkjetprinter in het maken van afdrukken. Deze soort printers is dus vooral geschikt bij het afdrukken van verslagen waar geen foto’s aan toegevoegd. Laserprinters staan dus veelal in kantoorruimtes.

Welke keuze maakt u?

Een Inkjetprinter wordt dus voornamelijk thuis gebruikt. Omdat elk soort document hiermee mooi wordt afgedrukt. De cartridges zijn prijziger, maar hier merkt u minder van wanneer u niet heel veel print.

Een Laserprinter wordt dus dus vooral op kantoor gebruikt. Door de afdruksnelheid en omdat hier minder vaak foto’s worden afgedrukt. Wanneer u geen foto’s afdrukt, ziet u geen kwaliteitsverschil tussen een laser- en inkjetprinter.

Advies in de mail

Regelmatig een overzicht met advies in de mail? Meld u nu aan!