Printers

Wat betekent DPI?

Profielfoto Bente12 april 2022 - door BenteLaatst gewijzigd op 3 november 2023

Je bent op zoek naar een nieuwe printer en komt de afkorting ‘DPI’ tegen. DPI is een interessante term, maar wat is DPI nou eigenlijk? Waar moet je op letten en wat betekent het voor jou? Dat leggen we je uit, zodat je een weloverwogen beslissing kunt maken.

INHOUDSOPGAVE

Wat betekent DPI?

Om in te kunnen schatten of DPI belangrijk is voor jou, is het handig om de betekenis te weten. DPI staat voor Dots Per Inch. Dots Per Inch wordt gebruikt om aan te geven hoeveel druppels inkt een inch (2,54 cm) bevat. Wanneer een printer 600 DPI print, betekent dat dus dat er 600 druppels inkt per inch geprint worden. Hoe meer druppels, hoe hoger de kwaliteit.

Let op! Koop een printer niet alleen op basis van de hoogte van de DPI.

Hoe zit het dan precies?

Wanneer de DPI omschreven wordt als een enkel getal, dan is de hoogte van de DPI op de x-as en y-as hetzelfde. De DPI wordt in deze blog omschreven als een enkel getal, maar dit is overal anders. Op onze, en andere, websites zie je …. x …. DPI. We begrijpen dat dit verwarrend kan zijn, hieronder een voorbeeld om het uit te leggen.

HP OfficeJet Pro 8022e Inkjetprinter

Deze HP OfficeJet Pro 8022e Inkjetprinter heeft een maximale DPI van 4.800 x 1.200. De hoogte van de DPI van deze printer maakt dat deze zeer geschikt is voor als fotoprinter.

HP OfficeJet Pro 8022e All-in-one A4 Inkjetprinter met wifi (4 in 1)

Belangrijkste specificaties:

Type:
Kleuren inkjetprinter 
Functies:
Printen, Scannen, Kopiëren, Faxen 
Papierformaten:
A4, A5, A6, B5, C5, 10x15, DL 
Aansluitingen:
USB, LAN, APP, Wifi, Wifi direct, Apple AirPrint, E-mail printing, Android 
€ 130,00 incl. btw
Bekijk product

Voorbeeld - DPI Resolutie

In dit voorbeeld wordt de DPI resolutie omschreven als 4.800 x 1.200. Het eerste getal (4.800) staat voor de DPI op de x-as (horizontaal). Het tweede getal (1.200) staat voor de DPI op de y-as (verticaal). In dit geval kan de printer horizontaal niet meer dan 4.800 druppels inkt per inch printen. Op de verticale as kunnen er niet meer dan 1.200 druppels inkt per inch geprint worden.

Dit betekent dus dat de waardes die getoond worden in de specificaties, de maximale waardes horizontaal en verticaal zijn. Kleiner kan dus altijd, groter niet. Of je dus met 600 DPI, 300 DPI of 400 DPI wilt printen, dat maakt in dit geval niet uit. Het zit allemaal onder het maximum.

DPI en foto's

Wanneer je vooral tekstdocumenten print, maakt de hoogte van de DPI niet heel veel uit. De hoogte is relevanter wanneer je foto’s wilt printen. Voor het printen van foto’s is het verstandig om een minimale hoogte van 4.800 x 1.200 DPI aan te houden.

Soorten printers

Wil je er zeker van zijn dat jouw printer de beste kwaliteit foto’s print? Kies dan op onze website voor de categorie ‘fotoprinters’. Dit zijn over het algemeen altijd inkjetprinters.

Het mechanisme van een inkjetprinter werkt anders dan die van een LED of laserprinter. Dit mechanisme zorgt ervoor dat de inkjetprinter over het algemeen met een hogere DPI kan printen.

Brother HL-1210W Laserprinter

Deze laserprinter heeft een maximale DPI van 2.400 x 600. De hoogte van de DPI van deze printer maakt dat deze minder geschikt is voor het printen van foto's.

Brother HL-1210W Laserprinter

Belangrijkste specificaties:

Type:
Zwart-wit laserprinter 
Functies:
Printen 
Papierformaten:
A4, A5, B5 
Aansluitingen:
USB, Wifi, Wifi direct, Android 
€ 117,00 incl. btw
Bekijk product

Wat betekent het voor mij?

Hoe hoger de DPI, hoe kleiner de druppels inkt per inch. Dit heeft geen invloed op de grootte van het drukoppervlak. Kost een hogere DPI dan ook meer inkt? Ja, maar het gaat hierbij om een verschil van slechts 12%. Dit verschil komt doordat er bij een lagere DPI meer ruimte zitten tussen de druppels.

DPI printers vs scanners

Niet alleen bij het printen, maar ook bij het scannen krijg je te maken met DPI. Bij het scannen is er één ding waar je in ieder geval op moet letten. Een foto met een DPI van 300 scannen met een DPI van 600 zal niet zorgen voor een foto met hogere kwaliteit. De foto blijft 300 DPI, maar elke druppel inkt wordt verdubbeld naar 2 pixels.

Waar moet ik op letten?

Tot slot zijn er nog paar dingen waar je rekening mee moet houden tijdens het printen.

  • De kwaliteit van de prints is afhankelijk van: de functionaliteiten van de printer, de gebruikte cartridges en het papier dat gebruikt wordt.
  • Het printen duurt langer op een hogere DPI. Printen op 300 tot 600 DPI is dan ook een geschikte hoogte voor snel en doorgaans gebruik.
  • Naast dat het printen langer duurt, wordt ook het bestandsformaat groter met een hogere DPI. Let hier dus op wanneer je foto’s wilt versturen via e-mail of een mobiele telefoon.
  • Wil je de DPI aanpassen of de DPI instellen op jouw printer, dan is dit mogelijk binnen de maximale hoogtes.

Keuzehulp

Daarnaast hebben wij ook een handige printer keuzehulp, waarmee je met enkele stappen erachter komt welke printer je nodig hebt. We hebben namelijk een enorm aanbod, met deze tool maak je de juiste keuze.

Conclusie

DPI op een printer heeft dus wel degelijk invloed, maar dit is vooral relevant voor het printen van foto’s. Print je voornamelijk tekstdocumenten, dan is deze specificatie minder relevant voor jou. Nu weet je wat DPI betekent en waar je op moet letten. Je kunt een weloverwogen beslissing maken in jouw zoektocht naar de juiste printer

Heb je meer hulp nodig? Neem dan gerust contact op met een van onze specialisten bij PrintAbout. Onze klantenservice staat altijd voor je klaar. Bekijk daarnaast ook onze overige adviesartikelen.

 

Vond je het een relevant artikel?

Hoe zouden we de inhoud van dit artikel kunnen verbeteren?

Let op: We gebruiken je feedback alleen om de inhoud op onze site te verbeteren; we sturen je geen reactie.

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte!

Schrijf je nu in en ontvang 10% korting op huismerk