• Home
 • Advies
 • De printkop van uw inkjetprinter reinigen
Accessoires

De printkop van uw inkjetprinter reinigen

Profielfoto Muriël
8 oktober 2020 - door Muriël

Worden uw documenten of foto’s niet meer goed afgedrukt? Bij een inkjetprinter is een verstopte printkop vaak de boosdoener. In dit artikel leest u waar deze printkop zit en hoe u hem eenvoudig schoonmaakt.

Voordat u begint

Printkop verstopt? Dit stappenplan is bedoeld voor het schoonmaken van de printkop van een inkjetprinter. Hieronder leest u wat een inkjetprinter is, wat een printkop is en waar u deze kunt vinden.

Wat is een inkjetprinter? 

Een printer met inkjet (‘inkt-spuit’) technologie spuit kleine druppeltjes inkt op het printpapier. Deze inkt zit in cartridges, ook wel ‘inktpatronen’. U heeft altijd 1 zwarte cartridge nodig. Om in kleur te kunnen printen heeft u in ieder geval cyaan, magenta en geel nodig. Deze kleuren zitten, afhankelijk van de printer, in 3 losse cartridges of in een combinatie-cartridge. Een laserprinter gebruikt geen inkt maar poeder om een afdruk te maken. Dit poeder zit in zogenaamde toners. 

Wilt u hier meer over weten? Lees dan Wat is een laserprinter? of 3 verschillen tussen een inkjetprinter en een laserprinter.

Wat is een printkop?

Een printkop zorgt ervoor dat de inkt uit de cartridge op het papier terecht komt. U kunt de cartridge zien als een inkthouder, en de printkop als het onderdeel waar de techniek voor het printen zich bevindt. De printkop is kwetsbaar, dus ga er voorzichtig mee om.

Waar zit de printkop?

De plek van de printkop verschilt per merk en soms zelfs per printer. Bij een inkjetprinter met een interne printkop bevindt de printkop zich in de printer zelf, direct onder of bij de cartridges. De meeste inkjetprinters hebben echter een externe printkop. Dat betekent dat de printkop zich niet in de printer, maar op de cartridges bevindt. 

Een externe printkop reinigen (op de cartridge)

 1. De printer schoonmaken kan het gemakkelijkst met een automatisch reinigingsprogramma. Controleer dus eerst of er zo’n reinigingsprogramma voor uw printer beschikbaar is. U vindt dit programma in de meegeleverde printersoftware op uw computer of op de website van de fabrikant. Het schoonmaakprogramma heet dan doorgaans ‘spuitmond reinigen’ (of een vergelijkbare naam). Volg de stappen op uw beeldscherm.
 2. Heeft dit niets opgelost of heeft uw printer geen automatisch reinigingsprogramma, dan moet u de printkop handmatig schoonmaken. Maak de printer eerst open en haal de cartridges er één voor één uit. Pas op uw kleding: printerinkt is moeilijk te verwijderen.
 3. Maak een wattenstaafje nat met warm water. Wrijf hiermee heel voorzichtig langs de printkop om overtollige inkt en ander vuil te verwijderen. Printkoppen reinigen met alcohol of een ander schoonmaakmiddel raden we ten zeerste af. Hiermee kunt u uw printer beschadigen.
 4. Neem een stuk keukenpapier en dep de printkop droog. Na een paar keer deppen zal er weer een beetje inkt uit de printkop komen.
 5. Neem een nieuw stuk keukenpapier en wrijf voorzichtig langs de contactpunten in de printer. Zo verwijdert u ook hier overtollige inkt.
 6. Plaats de cartridges terug en sluit de printer. Heeft de meegeleverde printersoftware ook een testprogramma? Doorloop dit programma dan.
 7. Is de printkwaliteit niet verbeterd? Dan moet u een nieuwe cartridge kopen. Met de nieuwe cartridge wordt ook een nieuwe printkop meegeleverd, waarmee het probleem doorgaans is opgelost.

Een interne printkop reinigen (in de printer)

 1. Controleer eerst of uw printer een automatisch reinigingsprogramma heeft. U vindt dit programma in de meegeleverde printersoftware op uw computer, of op de website van de fabrikant. Doorloop alle stappen van dit programma.
 2. Onderzoek of er voor uw printer schoonmaakcartridges verkrijgbaar zijn. Deze cartridges zijn niet gevuld met inkt, maar met speciale reinigingsvloeistof.
 3. Heeft dit niets opgelost, of is er voor uw printer geen reinigingsprogramma of schoonmaakcartridge verkrijgbaar? Maak de printer dan open en haal de cartridges er één voor één uit. Pas op uw kleding!
 4. Nu kunt u de overtollige inkt, papierresten en ander vuil in de printkop verwijderen. Gebruik hiervoor een wattenstaafje met warm water en een pluisvrije doek. Een printkop schoonmaken met alcohol raden we ten zeerste af. U kunt uw printer hiermee snel beschadigen.
 5. Heeft de printer behalve een reinigingsprogramma ook een testprogramma? Doorloop dit programma dan. Is de printkwaliteit niet verbeterd en is de printkop niet uitneembaar, dan moet u een nieuwe printer kopen. Onderzoek eerst of u nog aanspraak kunt maken op de garantie van uw huidige printer.

Wilt u meer weten over het reinigen en onderhouden van uw printer? Bekijk dan ook onze andere adviesartikelen. Voor specifieke instructies voor het reinigen van uw printer raden we u aan om de website van de fabrikant te raadplegen.

Advies in de mail

Regelmatig een overzicht met advies in de mail? Meld u nu aan!