Cartridges en toners

Inkt verwijderen: wat moet ik doen?

Profielfoto Muriël21 april 2021 - door MuriëlLaatst gewijzigd op 3 juni 2024

Inktvlekken kunnen lastig zijn om te verwijderen, heel vervelend als je per ongeluk inkt morst. Gelukkig geven we in dit artikel handige tips om met deze hardnekkige printer inkt vlekken om te gaan. Ontdek hoe je inkt kunt verwijderen uit kleding, huid en andere oppervlakken, zodat je snel weer schoon en vlekvrij bent. Wist je bijvoorbeeld dat inktvlekken het best zo snel mogelijk behandeld kunnen worden? Hoe langer je wacht, hoe moeilijker het kan zijn om de inkt volledig te verwijderen. Het is daarom slim om direct na het lezen van deze tips actie te ondernemen wanneer je inkt op je kleding of handen hebt gemorst.

INHOUDSOPGAVE

Is printer inkt anders dan gewone inkt?

Om direct antwoord te geven op de vraag of er verschil zit in printer inkt en normale inkt. Nee, printerinkt verschilt niet van normale inkt. Hoewel er per toepassing wel verschillende middelen aan kunnen worden toegevoegd, blijft inkt in de basis een vloeibare kleurstof. Het wordt gebruikt om textiel te kleuren of om mee te schrijven. Inkt vind je ook in cartridges voor inkjetprinters: een printer met inkjettechnologie spuit kleine druppeltjes inkt op het printpapier. Ongeacht het gebruik ervan, inktvlekken zijn lastig te verwijderen zodra ze op kleding, handen of een ander oppervlak terechtkomen. Het is dus belangrijk om voorzichtig te werk te gaan. Heb je toch vlekken gemaakt, bijvoorbeeld bij het schoonmaken van jouw printer of printkop? In de volgende alinea's lees je wat je het beste kunt doen om deze vlekken te verwijderen.

Inkt uit kleding verwijderen

Inktvlekken op kleding of textiel kunnen een lastige uitdaging zijn, maar gelukkig zijn er verschillende methoden om ze te verwijderen. Hier zijn enkele eenvoudige stappen die je kunt volgen:

  • Ontdek je een inktvlek, maak deze dan zo snel mogelijk schoon. Hoe langer de vlek blijft zitten, hoe moeilijker hij kan zijn om te verwijderen omdat de inkt kan indrogen.

  • In de supermarkt zijn er speciale vlekverwijderaars verkrijgbaar, vaak speciaal ontworpen voor het verwijderen van inkt. Populaire merken zijn bijvoorbeeld HG. Zorg ervoor dat je de instructies op de verpakking nauwkeurig opvolgt.

  • Als je geen tijd hebt om naar de supermarkt te gaan, zijn er ook huis-tuin-en-keukenmiddeltjes die kunnen helpen. Een bekende methode is het weken van het kledingstuk in melk, vooral effectief bij leer. Glycerine, vaak aanwezig in afwasmiddel, en haarspray zonder toegevoegde oliën kunnen ook van pas komen.

  • Na het behandelen van de vlek, was je het kledingstuk altijd grondig in de wasmachine met voldoende wasmiddel. Dit zorgt ervoor dat eventuele resterende inkt en schoonmaakmiddelen worden verwijderd en je kleding weer fris wordt.

Met deze eenvoudige stappen kun je vaak inktvlekken effectief uit je kleding verwijderen, waardoor je favoriete kledingstukken er weer als nieuw uitzien.

Inkt verwijderen van handen

Inkt verwijderen van je handen kan soms een uitdaging zijn, maar met de juiste aanpak kun je die vlekken wegkrijgen. Begin met goed te schrobben met lauwwarm water en de ruwe kant van een schuurspons. Maar let op, schrob niet te hard om huidirritatie te voorkomen, vooral als je kleine wondjes hebt. Als dat niet genoeg is, zijn hier nog een paar andere dingen die je kunt proberen:

  • Schoonmaakalcohol met minstens 70% alcoholgehalte kan effectief zijn om de inkt van je handen te verwijderen. Breng het voorzichtig aan en wrijf de vlek weg.

  • Een afwasmiddel op basis van glycerine kan ook helpen. Breng het aan op de vlek en wrijf voorzichtig. Maar wees voorzichtig als je huid gevoelig is of als je kleine wondjes hebt, omdat het irritatie kan veroorzaken.

Inkt verwijderen van een hard oppervlak


Inkt gemorst op een hard oppervlak, zoals een houten vloer of kunststof kozijn? Geen paniek, hier zijn enkele stappen om de inktvlek te verwijderen:

  1. Begin met het poetsen van de vlek met lauwwarm water en de ruwe kant van een schoonmaakspons. Soms is dit al voldoende om de inkt te verwijderen.

  2. Als de vlek hardnekkig is, voeg dan een beetje schoonmaakazijn, schoonmaakalcohol of nagellakremover (met aceton) toe. Breng dit voorzichtig aan op de vlek en probeer het eerst uit op een onopvallend hoekje om te controleren of het geen nieuwe vlekken veroorzaakt.

  3. Voor inktspetters op een witte muur is tandpasta een handige oplossing! Breng een beetje tandpasta aan op de vlek en laat het 10 minuten intrekken voordat je het afveegt met een vochtige doek. Spoel de muur vervolgens grondig af met water.

Conclusie

Nu je deze handige tips hebt gelezen, hoef je je geen zorgen meer te maken over inktvlekken op je kleding, handen of harde oppervlakken. Met een paar eenvoudige huismiddeltjes en wat geduld kun je die vervelende inktvlekken effectief verwijderen. Onthoud dat het belangrijk is om snel te handelen en de juiste methoden te gebruiken om de vlekken zo goed mogelijk te behandelen. Dus de volgende keer dat er inkt gemorst wordt, weet je precies wat te doen! Veel succes met schoonmaken en geniet van je vlekkeloze resultaten!


Vond je dit artikel interessant? Kijk dan ook eens bij onze andere artikelen, bijvoorbeeld over het reinigen van jouw printer en printkop. Of neem contact op met onze klantenservice. We helpen je graag!

Vond je het een relevant artikel?

Hoe zouden we de inhoud van dit artikel kunnen verbeteren?

Let op: We gebruiken je feedback alleen om de inhoud op onze site te verbeteren; we sturen je geen reactie.

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte!

Schrijf je nu in en ontvang 10% korting op huismerk