Cartridges en toners

Inkt verwijderen: wat moet ik doen?

Profielfoto Muriël21 april 2021 - door MuriëlLaatst gewijzigd op 8 maart 2023

Inkt kan flinke vlekken geven. Heb je inkt geknoeid? In dit artikel lees je meer over deze hardnekkige kleurstof. Ook lees je meer over hoe je inkt verwijdert uit jouw kleding, van jouw huid of van harde oppervlakken.

INHOUDSOPGAVE

Is inkt van een printer anders dan gewone inkt?

Nee. Hoewel er per toepassing wel andere middelen aan kunnen worden toegevoegd, is inkt in de basis een vloeibare kleurstof. Het kan bijvoorbeeld worden gebruikt om textiel een kleur te geven, of om mee te schrijven. Inkt vind je ook in de cartridges voor inkjetprinters: een printer met inkjet (‘inkt-spuit’) technologie spuit kleine druppeltjes inkt op het printpapier. Welke inkt je ook gebruikt: als het op jouw kleding, handen of een ander oppervlak komt is het erg lastig om te verwijderen. Ga dus voorzichtig te werk. Heb je toch vlekken gemaakt, bijvoorbeeld bij het schoonmaken van jouw printer of printkop? In de volgende alinea’s lees je wat u het beste kunt doen.

Inkt uit kleding verwijderen

Inkt verwijderen uit kleding of textiel is lastig, maar niet onmogelijk. Ontdek je een vlek, maak deze dan zo snel mogelijk schoon. Hoe langer een inktvlek ‘indroogt’, hoe moeilijk hij te verwijderen is. 

In de supermarkt vind je vlekverwijderaars, ook vaak speciaal voor het verwijderen van inkt, van verschillende merken (zoals van HG). Volg de aanwijzingen op de verpakking nauwgezet. 

Heb je geen tijd om naar de supermarkt te gaan? Een oude, bekende truc is het weken van jouw kledingstuk in melk (dit werkt ook goed voor leren kleding- of meubelstukken). Ook glycerine (vaak te vinden in afwasmiddel) en haarspray (zonder toegevoegde oliën) kunnen soms helpen.

Was, na het weken in de vlekverwijderaar, melk, afwasmiddel of haarspray, het kledingstuk altijd goed uit in de wasmachine. Met flink wat wasmiddel.

Inkt verwijderen van handen

Om inkt van jouw handen of huid te verwijderen, helpt het in de meeste gevallen om goed te schrobben met lauwwarm water en de ruwe kant van een schuurspons. Pas wel op dat je niet te hard schrobt en kijk uit voor wondjes. Geeft dit niet het gewenste resultaat, dan kun je (voorzichtig) onderstaande middelen proberen:

Gebruik schoonmaakalcohol (minstens 70%) om de inktvlek van jouw handen te krijgen.

Voor jouw handen en huid kun je ook afwasmiddel op basis van glycerine gebruiken. Pas wel op met irritatie en gebruik het niet als je wondjes op jouw huid hebt.

Inkt verwijderen van een hard oppervlak

Heb je inkt gemorst op een hard oppervlak, bijvoorbeeld een houten vloer of kunststof kozijn? Volg dan de volgende stappen:

Ook hier geldt: poets eerst flink met lauwwarm water en de ruwe kant van een schoonmaakspons. 

Heeft dit niet het gewenste resultaat? Voeg dan een beetje schoonmaakazijn of schoonmaakalcohol toe. Ook nagellakremover (met aceton) kan helpen. Probeer dit eerst op een onopvallend hoekje, zodat je zeker weet dat het geen (nieuwe) vlekken geeft.

Zitten er inktspetters op jouw witte muur? Probeer het dan eens tandpasta! Laat de tandpasta 10 minuten intrekken voordat je het afveegt en spoel het goed na met water.

Vond je dit artikel interessant? Kijk dan ook eens bij onze andere artikelen, bijvoorbeeld over het reinigen van jouw printer en printkop. Of neem contact op met onze klantenservice. We helpen je graag!

Vond je het een relevant artikel?

Hoe zouden we de inhoud van dit artikel kunnen verbeteren?

Let op: We gebruiken je feedback alleen om de inhoud op onze site te verbeteren; we sturen je geen reactie.

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte!

Schrijf je nu in en ontvang 10% korting op huismerk