Printers

Help! De printer geeft strepen

Profielfoto Muriël15 december 2020 - door MuriëlLaatst gewijzigd op 10 november 2023

Je hebt het vast ook wel eens meegemaakt, je bent net een groot document aan het afdrukken en opeens staan er strepen op het papier. Ontzettend vervelend, maar vaak is dit eenvoudig te verhelpen. Een printer geeft strepen wanneer bijvoorbeeld de inkt op is, maar het kan ook liggen aan instellingen van de printer zelf.

Wij hebben alle mogelijke oorzaken voor je op een rijtje gezet met de bijbehorende oplossing.

INHOUDSOPGAVE

Bekijk hier alle printer accessoires!

Wij hebben een compleet assortiment aan verschillende printer benodigdheden.

Jouw printer geeft strepen? Controleer de cartridges!

De meest voorkomende oorzaak van een printer die strepen geeft, zijn vaak cartridges. Als de cartridges leeg zijn of misschien zelfs uitgedroogd, kan dit strepen geven bij de afdrukken die je maakt. Hoe je dit dus kunt verhelpen, is door de cartridge te vervangen. Of jouw Epson printer print met strepen of een ander merk printer strepen geeft, bij ons vind je de cartridges die je nodig hebt.

Strepen bij het printen? Doe een onderhoudsbeurt!

Het kan ook zo zijn dat de spuitmondjes van de printer verstopt zitten. De printer geeft strepen wanneer de inkt er niet goed uit kan. Door een onderhoudsproces uit te voeren, kunnen de strepen bij het printen eenvoudig verholpen worden. 
Het is belangrijk dat bij het onderhoudsbeurt jouw printer papier bevat. Doe dus papier in de papierlade van de printer voordat je aan het onderstaande proces begint.

Set-up en instellingen

Ga op jouw printer display naar de optie set-up of instellingen. Zoek hier naar hulpprogramma’s of onderhoud. Welk van de twee woorden je vindt, is afhankelijk van jouw printer en/of merk.

Reiniging

Vervolgens ga je op zoek naar: ‘printkop reinigen’ of ‘spuitkanalen controleren’. Welk van de twee opties je vindt, is afhankelijk van jouw printer en/of merk. Hierna maakt de printer wat geluiden en begint de reiniging. Deze geluiden zijn volstrekt normaal en betekenen niet dat jouw printer kapot is. Wil je meer weten over het reinigen van jouw printkop? Lees dan ook ons artikel: Printkop van jouw inkjetprinter reinigen.

Na de reiniging

Als de reiniging van de printer is voltooid, komt er een testpagina uit de printer. Als de testpagina nog steeds strepen bevat, kun je de vorige stappen nogmaals doorlopen. Is het na 3 pogingen nog niet verholpen? Dan kun je de afdrukinstellingen nog controleren. Hoe je dat doet, en waar je naar moet kijken, dat lees je hieronder.

Printer print strepen; controleer de afdrukinstellingen

Het kan voorkomen dat de afdrukinstellingen van de printer niet goed staan en dat je hierdoor strepen krijgt bij de afdrukken die je maakt. Je kunt de kwaliteit opnieuw instellen. Dit werkt op Windows anders dan op Mac, hieronder vind je voor beide systemen hoe je de kwaliteit aanpast.

Windows afdrukinstellingen wijzigen

1. Open het afdrukvenster door een printopdracht te starten
2. Klik op eigenschappen, opties, printer installatie, printer of voorkeuren
3. Pas afdrukkwaliteit aan naar: Beste en klik op OK.
4. De instellingen zijn nu opgeslagen
5. Maar een testafdruk om te zien of de strepen weg zijn.

MacOS afdrukinstellingen wijzigen

1. Open het afdrukvenster door een printopdracht te starten
2. Klik op papier/kwaliteit of media en kwaliteit
3. Verhoog de kwaliteit
4. Klik op: opslaan
5. Maak een testafdruk om te zien of de strepen weg zijn.

Krijg je de strepen niet weg, lukt het niet om de stappen te doorlopen of heb je persoonlijk advies nodig? Dan kun je altijd contact opnemen met de klantenservice. Zij helpen je graag persoonlijk verder met het oplossen van jouw printerproblemen.

Vond je het een relevant artikel?

Hoe zouden we de inhoud van dit artikel kunnen verbeteren?

Let op: We gebruiken je feedback alleen om de inhoud op onze site te verbeteren; we sturen je geen reactie.

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte!

Schrijf je nu in en ontvang 10% korting op huismerk