• Home
  • Advies
  • Printer herkent cartridge niet - een stappenplan
Printers

Printer herkent cartridge niet

Het stappenplan

Profielfoto Muriël10 juni 2021 - door MuriëlLaatst gewijzigd op 3 juni 2024

Heb je een printer die de cartridge opeens niet meer herkent? Een vervelend probleem, want je wilt natuurlijk gewoon kunnen printen. In dit artikel helpen we je met het oplossen van dit printerprobleem voor alle mogelijke printermerken. Voor problemen met Epson printers en het herkennen van cartridges hebben we een apart artikel geschreven.

Let op: dit is een handleiding die om problemen op te lossen met cartridges die niet worden herkend. De printer geeft hierbij bijvoorbeeld aan: ‘cartridge ontbreekt’ terwijl deze wel in de printer zit, ‘cartridge niet herkend’ of ‘incompatibele cartridge’.

INHOUDSOPGAVE

Volg dit stappenplan om problemen met herkenning inktcartridges op te lossen

Stap 1 - Negeer de waarschuwingsmelding voor niet-originele cartridges

Sommige printers (zoals die van HP) geven een waarschuwing als je niet-originele cartridges plaatst (zoals de voordelige huismerkcartridges van PrintAbout). Natuurlijk hebben de printermerken het liefst dat je merkcartridges koopt, maar ze kunnen je niet verplichten om hiervoor meer te betalen. Je kunt dus op OK of Doorgaan klikken, waarna je de huismerkcartridges gewoon kunt gebruiken. 

Stap 2 - Controleer of je over de juiste cartridge beschikt

Heb je daadwerkelijk de (huismerk)cartridge die bij het merk en type van jouw printer hoort geplaatst? Een cartridge die niet door de printer ondersteund wordt, wordt ook niet herkend. Controleer het nummer op de cartridge of op de doos van de cartridge met de nummers die door jouw printer worden ondersteund. Je kunt hiervoor ook de keuzehulp op onze website gebruiken.

Stap 3 - Controleer of de beschermende stickers verwijderd zijn

Nieuwe cartridges worden geleverd met stickers of tape over de openingen, om te voorkomen dat de inkt voortijdig uitdroogt. De stickers zijn meestal te herkennen aan hun felgele of felroze kleur. Trek deze eerst van de cartridges alvorens je ze plaatst.

Stap 4 - Controleer of je de cartridge op de juiste manier hebt geplaatst

Klikt de cartridge goed vast als je hem plaatst? Let er ook op dat je de zwarte cartridge op de plek van de zwarte cartridge plaatst en de cyaan, magenta en gele cartridges op hun eigen plek. Haal zonodig de cartridges weer uit de printer en haal de stroom van de printer af. Plaats alles weer terug en probeer het opnieuw.

Stap 5 - Controleer de contacten tussen de cartridge en de printer en de chip

Zie je nog altijd de melding ‘printer herkent cartridge niet’? Controleer dan het contact tussen de cartridge en de printer. Het kan zijn dat de chip of de contactpunten van de cartridge vervuild zijn. Maak de contactpunten (de koperkleurige puntjes aan de zijkant of onderkant van het patroon) schoon met een doekje of een wattenstaafje met wat pure alcohol. Let wel op, dit is niet zonder risico. Als dit misgaat, kan de cartridge niet meer worden gebruikt.

Stap 6 - Controleer de overige cartridges

Controleer of jouw printer een probleem geeft met die ene cartridge of dat het misschien aan andere cartridges ligt. Zijn alle cartridges goed geplaatst en niet leeg? Dan kan het zijn dat er een cartridge is beschadigd. Vervang de cartridge die problemen geeft voor een soortgelijke cartridge (om deze reden is het ook handig als je nog cartridges op voorraad hebt).  

100% garantie op huismerkcartridges

Wist je dat we een 100% garantie op onze huismerkcartridges geven? Onze cartridges zijn van even goede kwaliteit als de originele merkcartridges voor jouw printer. Jouw grote voordeel: ze bevatten meer inkt en gaan daardoor langer mee. Daarnaast zijn ze ook nog eens voordeliger.

Ontdek alle informatie over de huismerkproducten van PrintAbout.

Stappenplan Epson en Brother printers

Mocht je na het bovenstaande stappenplan nog extra informatie willen over een stappenplannen voor merk printers zoals Brother of Epson. Lees dan eens de volgende blogs:

Online keuzehulp

Op onze website vind je een cartridge keuzehulp. Met slechts enkele stappen vind je via onze keuzehulp de beste cartridge die bij jouw behoefte en printer past. Probeer het nu uit!

Bekijk ons hele assortiment cartridges!

Vind hier de beste cartridges voor jou.

Heb je nog vragen of kom je er niet uit? Dan helpen we je graag verder, dit kan door andere adviesartikelen te lezen of contact op te nemen met onze klantenservice. We staan elke werkdag voor je klaar, om al jouw vragen te beantwoorden!

Vond je het een relevant artikel?

Hoe zouden we de inhoud van dit artikel kunnen verbeteren?

Let op: We gebruiken je feedback alleen om de inhoud op onze site te verbeteren; we sturen je geen reactie.

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte!

Schrijf je nu in en ontvang 10% korting op huismerk