• Home
 • Advies
 • Printer verbinden: bijvoorbeeld draadloos printen
Printers

Printer verbinden: bijvoorbeeld draadloos printen

Profielfoto Muriël
12 februari 2021 - door Muriël

Bent u op zoek naar een nieuwe printer? Dan wilt u natuurlijk functies die passen bij uw print gewoontes en gebruiken. U let bij het kiezen van een nieuwe printer niet alleen op het verschil tussen een laserprinter en inkjetprinter. Of de cartridges en toners. U wilt ook functionaliteiten die voor uw situatie handig zijn. Wanneer u dan op zoek gaat naar wat er bij u past. Komt u ook op de mogelijkheden voor het printer verbinden. Wilt u bijvoorbeeld draadloos printen? Of wilt u liever verbinden via kabels? 

Er zijn verschillende mogelijkheden van printer verbinden met wifi tot en met printen vanaf usb stick. Hieronder leest u welke manieren u de printer kunt verbinden en wat het inhoudt.

Draadloos printen

Deze vraag komt het meest voor, hoe werkt het draadloos printen. Bij deze mogelijkheid hoeft u de printer niet aan te sluiten met kabels aan uw device. U kunt daardoor dus printen vanaf iPad, printen vanaf tablet of printen vanaf telefoon. Wij leggen u uit wat de verschillende manieren zijn voor het printer verbinden om draadloos te printen.

Printen via wifi

Dit is een bekende optie, printen via wifi. U print hiermee eigenlijk via uw netwerk. Wanneer u wilt weten of de printer die u op het oog heeft, kan verbinden met wifi, dan kunt u kijken bij verbindingsmogelijkheden. Als hier wifi staat bij de specificaties, dan biedt deze printer de mogelijkheid om te verbinden via wifi.

Hoe pakt u de installatie voor het printen via wifi het beste aan?

Eigenlijk is dit heel eenvoudig in te stellen. Het is hierbij de bedoeling dat u de printer verbindt met wifi en het device verbindt met dezelfde wifi als de printer. Hoe pakt u dit eenvoudig en snel aan? Wij hebben een klein stappenplan voor u.

 1. Ga op uw printer-display naar de instellingen;
 2. Klik door tot u de optie 'wifi instellen' vindt;
 3. Hier kiest u het wifi-netwerk waarmee u wilt verbinden en typt het wachtwoord in;
 4. Uw printer is nu verbonden met de wifi!

Nu moet u alleen nog zorgen dat het device waarmee u wilt printen, verbonden is met dezelfde wifi als uw printer. Hierdoor kunt u dus op de volgende manieren printen:
Printen vanaf telefoon

 • Printen vanaf tablet
 • Printen vanaf iPhone
 • Printen vanaf iPad
 • Printen vanaf Chromebook
 • Printen vanaf telefoon
 • Printen vanaf mobiel

En u kunt dus ook draadloos printen vanaf laptops!

U hoeft dus geen extra programma’s of apps te installeren om te kunnen printen via wifi.

Printen via wifi direct

Dit is een andere optie die u kunt zien staan in de specificaties. We kunnen het ons voorstellen als u zich nu afvraagt: wat is wifi direct? Dat is totaal geen gekke vraag, want het lijkt enorm op printen via wifi. 

Wat is wifi direct?

Ondanks dat wifi direct het woord ‘wifi’ bevat, verbind u het niet met een wifi-modem. Maar wat is wifi direct dan wel? Als u de printer verbind via wifi direct, dan worden de printer en device direct met elkaar gekoppeld.

De naam wifi direct wordt gebruikt omdat er voor de verbinding gebruik wordt gemaakt van de wifi-techniek, dit echter zonder de tussenkomst van een modem. Het is te vergelijken met bluetooth alleen hoeft u niet dicht bij de printer te zijn om te kunnen verbinden. Een wifi direct verbinding kan op grotere afstand. 

Wifi direct is in te stellen op uw printer. Als u dan vervolgens via deze verbinding afdrukken wilt maken met wifi direct dan kunt u uw device verbinden met het netwerk wat uw printer aanmaakt. Dit doet u zo:

 1. Ga op uw telefoon naar instellingen;
 2. Ga naar de wifi instellingen;
 3. Klik de naam van uw printer aan;
 4. Voer het bijbehorende wachtwoord in, als u voor het eerst gebruikmaakt van wifi direct;
 5. Uw device is nu verbonden met de printer!

  Let wel op! Uw printer geeft u dus geen internet. Wanneer u op het netwerk van uw printer zit, kunt u niet tegelijkertijd websites bekijken.

Veilig printen doet u zo!

Waarbij er met printen via wifi, automatisch een wachtwoord is, doordat u verbind met uw wifi netwerk. Is er bij wifi direct niet automatisch een wachtwoord. Zonder dit wachtwoord kan iedereen gebruikmaken van uw printer, ongeacht of u dit wil. Beveilig uw printer met de wifi direct functie, altijd met een extra wachtwoord.

Van waar kunt u nu printen met wifi direct?

 • Printen vanaf telefoon
 • Printen vanaf tablet
 • Printen vanaf iPhone
 • Printen vanaf iPad
 • Printen vanaf Chromebook
 • Printen vanaf laptop
 • Printen vanaf mobiel

En u kunt dus ook draadloos printen vanaf laptops!

Printen vanaf USB stick

Deze manier van printen is een van de eenvoudigste manieren. Printen vanaf USB stick werkt als volgt.

U stopt een USB stick in uw printer, kiest het document dat u wilt printen en klikt op afdrukken. 

Apple of Google technologie

Daarnaast zijn er ook twee technologieën voor printers Apple AirPrint en Google Cloud Print. Deze zitten vaak in de Apple of Google devices verwerkt. Dit biedt u de mogelijkheid om direct te printen vanaf dat device. Het is vaak een bijkomende technologie op een printer. De printers die deze optie hebben, kunnen vaak ook op andere manieren nog printen.

Printen via de kabel

Deze manier is eigenlijk een van de meest ouderwetse manieren. Om te printen via de kabel, moet u de kabel in de printer en het device doen. Het grote nadeel is echter wel dat u de printer en de printer dicht bij elkaar moet plaatsen om te kunnen printer. 

Als de printer de mogelijkheid heeft om te printen via een USB kabel, betekent het niet direct dat deze ook meegeleverd wordt met de printer. 

Controleer dit dus, als u besluit om te kiezen voor een printer met de mogelijkheid om te printen via de kabel.

Advies in de mail

Regelmatig een overzicht met advies in de mail? Meld u nu aan!