• Home
 • Advies
 • Printer verbinden: bijvoorbeeld draadloos printen
Printers

Printer verbinden

Bijvoorbeeld draadloos printer

Profielfoto Muriël12 februari 2021 - door MuriëlLaatst gewijzigd op 3 juni 2024

Ben je op zoek naar een nieuwe printer? Dan wil je natuurlijk functies die passen bij je printgewoontes en -gebruiken. Je let bij het kiezen van een nieuwe printer niet alleen op het verschil tussen een laserprinter en inkjetprinter of de cartridges en toners. Je wilt ook functionaliteiten die voor jouw situatie handig zijn. Wanneer je dan op zoek gaat naar wat er bij je past, kom je ook op de mogelijkheden voor het printer verbinden uit. Wil je bijvoorbeeld draadloos printen? Of wil je liever printen via USB kabel? 

Er zijn verschillende mogelijkheden van printer verbinden met wifi tot en met printen met USB stick. Hieronder lees je op welke manieren je de printer kunt verbinden en wat het inhoudt.

INHOUDSOPGAVE

Draadloos printen

Deze vraag komt het meest voor: hoe werkt het draadloos printen? Bij deze mogelijkheid hoef je de printer niet aan te sluiten met kabels aan jouw device. Je kunt daardoor dus draadloos printen vanaf laptop, printen vanaf iPad, printen vanaf tablet of printen vanaf telefoon. Wij leggen je uit wat de verschillende manieren zijn voor de printer verbinden om draadloos te printen.

Draadloos printen via bluetooth

Wanneer je een printer zonder wifi hebt, kun je bijvoorbeeld via bluetooth printen. Met veel printers kun je tegenwoordig draadloos printen via bluetooth. Nu vraag je je misschien af: hoe moet je printen met bluetooth? Deze printers hebben een bluetooth-adapter. Wanneer je printer deze functie heeft, kun je het beste via die weg draadloos printen. Zorg ervoor dat je computer of laptop ook voorzien is van een bluetooth-adapter. Stop de adapter in je USB-poort en je kunt beginnen met printen. Voorstander van printen via bluetooth, maar geen printer met een adapter? Geen zorgen, er zijn ook losse adapters te verkrijgen voor je printer. Zo kun je alsnog draadloos printen via bluetooth! 

Alle bluetooth printers

Bekijk hier alle bluetooth printers in ons assortiment

Printen via wifi

Dit is een bekende optie, printen via wifi. Je print hiermee eigenlijk via je netwerk. Wanneer je wilt weten of de printer die je op het oog hebt, kan verbinden met wifi, dan kun je kijken bij verbindingsmogelijkheden. Als hier wifi bij de specificaties staat, biedt deze printer de mogelijkheid om te verbinden via wifi.

Hoe pak je de installatie voor het printen via wifi het beste aan?

Hoe moet je printen met wifi? Hoe moet je verbinden met printer? Eigenlijk is dit heel eenvoudig in te stellen. Het is hierbij de bedoeling dat je de printer verbindt met wifi en het device verbindt met dezelfde wifi als de printer. Hoe pak je dit eenvoudig en snel aan? Wij hebben een klein stappenplan voor je.

 1. Ga op je printer-display naar de instellingen;
 2. Klik door tot je de optie 'wifi instellen' vindt;
 3. Hier kies je het wifi-netwerk waarmee je wilt verbinden en typ je het wachtwoord in;
 4. Je printer is nu verbonden met de wifi!

Nu moet je alleen nog zorgen dat het device waarmee je wilt printen, verbonden is met dezelfde wifi als je printer. Hierdoor kun je dus op de volgende manieren printen:

 • Printen vanaf telefoon
 • Printen vanaf tablet
 • Printen vanaf iPhone
 • Printen vanaf iPad
 • Printen vanaf Chromebook
 • Printen vanaf telefoon
 • Printen vanaf mobiel

En je kunt dus ook draadloos printen vanaf laptop!

Je hoeft dus geen extra programma’s of apps te installeren om te kunnen printen via wifi.

Printen via wifi direct

Dit is een andere optie die je kunt zien staan in de specificaties. We kunnen het ons voorstellen als je je nu afvraagt: wat is wifi direct? Dat is totaal geen gekke vraag, want het lijkt enorm op printen via wifi. 

Wat is wifi direct?

Ondanks dat wifi direct het woord ‘wifi’ bevat, verbind je het niet met een wifi-modem. Maar wat is wifi direct dan wel? Als je de printer verbindt via wifi direct, worden de printer en het apparaat vanaf waar je print direct met elkaar gekoppeld.

De naam wifi direct wordt gebruikt omdat er voor de verbinding gebruik wordt gemaakt van de wifi-techniek, dit echter zonder de tussenkomst van een modem. Het is te vergelijken met bluetooth, alleen je hoeft niet dicht bij de printer te zijn om te kunnen verbinden. Een wifi direct verbinding kan op grotere afstand. 

Wifi direct is in te stellen op je printer. Als je vervolgens via deze verbinding afdrukken wilt maken met wifi direct dan kun je jouw device verbinden met het netwerk wat je printer aanmaakt. Dit doe je zo:

 1. Ga op je telefoon naar instellingen;
 2. Ga naar de wifi instellingen;
 3. Klik de naam van je printer aan;
 4. Voer het bijbehorende wachtwoord in, als je voor het eerst gebruikmaakt van wifi direct;
 5. Je apparaat is nu verbonden met de printer!

Let wel op! Je printer geeft je dus geen internet. Wanneer je op het netwerk van je printer zit, kun je niet tegelijkertijd websites bekijken.

Veilig printen doe je zo!

Waarbij er met printen via wifi automatisch een wachtwoord is, doordat je verbindt met jouw wifi netwerk, is er bij wifi direct niet automatisch een wachtwoord. Zonder dit wachtwoord kan iedereen gebruik maken van jouw printer, ongeacht of je dit wilt. Beveilig je printer met de wifi direct functie altijd met een extra wachtwoord.

Van waar kun je nu printen met wifi direct?

 • Printen vanaf telefoon
 • Printen vanaf tablet
 • Printen vanaf iPhone
 • Printen vanaf iPad
 • Printen vanaf Chromebook
 • Printen vanaf laptop
 • Printen vanaf mobiel

En je kunt dus ook draadloos printen vanaf laptop!

Printen vanaf USB stick

Deze manier van printen is een van de eenvoudigste manieren. Printen vanaf USB stick werkt als volgt.Je stopt een USB stick in je printer, kiest het document dat je wilt printen en klikt op afdrukken.

Alle USB-sticks

Bekijk hier ons aanbod USB-sticks

Apple of Google technologie

Daarnaast zijn er twee technologieën voor printers: Apple AirPrint en Google Cloud Print. Deze zitten vaak in de Apple of Google devices verwerkt. Dit biedt je de mogelijkheid om direct te printen vanaf dat device. Het is vaak een bijkomende technologie op een printer. De printers die deze optie hebben, kunnen vaak ook op andere manieren nog printen.

Printen via de kabel

Deze manier is eigenlijk een van de meest ouderwetse manieren. Om te printen via USB kabel, moet je de kabel in de printer en het apparaat doen. Mocht je op deze manier willen gaan printen, dan kun je een printer zonder wifi aanschaffen. Het grote nadeel is echter wel dat je de printer met USB kabel en het apparaat, zoals de computer, dicht bij elkaar moet plaatsen om te kunnen printen. 

Als de printer de mogelijkheid heeft om te printen via een USB kabel, betekent het niet direct dat deze ook meegeleverd wordt met de printer. Controleer dit dus, als je besluit om te kiezen voor het printen met USB kabel. Je kunt daarnaast ook printen vanaf telefoon met kabel of printen vanaf tablet met kabel. 

Vond je het een relevant artikel?

Hoe zouden we de inhoud van dit artikel kunnen verbeteren?

Let op: We gebruiken je feedback alleen om de inhoud op onze site te verbeteren; we sturen je geen reactie.

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte!

Schrijf je nu in en ontvang 10% korting op huismerk