• Home
 • Advies
 • Wilt u duurzaam printen? 4 tips die u kunnen helpen
Printers

Wilt u duurzaam printen? 4 tips die u kunnen helpen

Profielfoto Muriël
11 mei 2021 - door Muriël

Duurzaam, milieubewust en milieuvriendelijk zijn termen die je de laatste tijd veel hoort. Men wordt zich steeds bewuster van de vergankelijkheid van de aarde en doet er dus alles aan om de opwarming tegen te gaan. Jij kunt ook jouw steentje bijdragen om duurzaam te printen. De grondstof voor papier is houtpulp, dit komt van bomen af. Om 1000 kilogram papier te maken, heb je 2000 kilogram houtpulp nodig. Er worden dus aardig wat bomen gekapt om al het papier te maken wat wij gebruiken. Ecologisch printen is echter makkelijker dan we vaak denken.

Er wordt veel gedigitaliseerd in de samenleving toch is het nog niet zo dat we volledig papier-vrij kunnen werken. Toch kun jij ook jouw steentje bijdragen door duurzaam te printen. Hoe je dat doet? We hebben wat tips voor jou! Start vandaag nog met ecologisch printen!

 1. Milieuvriendelijke opmaak
 2. Energie zuinige printer
 3. Duurzaam printen
 4. Papier
 5. Lege cartridges inleveren

1. Gebruik een milieuvriendelijke opmaak

Wist je dat het lettertype van je document bepaalt hoeveel inkt er gebruikt wordt? Wanneer je kijkt naar de standaard lettertypes op jouw computer dan zijn er een heel aantal zuinige lettertypen. Ook kun je van het internet duurzame lettertypen downloaden, deze zogenaamde ‘eco fonts’ besparen tot 20% extra inkt. Dit is dus de eerste stap in duurzaam printen. 

Meest milieuvriendelijke fonts in vergelijking met Arial:

 • Times New Roman (27% minder inktgebruik)
 • Calibri (23% minder inktgebruik)
 • Century Gothic (21% minder inktgebruik)
 • Trebuchet MS (10% minder inktgebruik)

Minst milieuvriendelijke fonts in vergelijking met Arial:

 • Tahoma (5% meer inktgebruik)
 • Franklin Gothic Medium (7% meer inktgebruik)
 • Verdana (10% meer inktgebruik)

2. Koop een energie zuinige printer

Een zuinige printer, het bestaat! Bij de technische specificaties van een printer kun je kijken wat het energieverbruik is. Dit is bijvoorbeeld een printer die automatisch in en/of automatisch uitschakelt. Maar ook een printer die op stand-by gaat zodra hij een tijdje niet is gebruikt. De printer kost soms iets meer maar daardoor bespaar je op energiekosten. Ook kun je kiezen voor een printer waarbij de inkt door middel van flesjes bij te vullen is. Dit zijn bijvoorbeeld de Epson Ecotank printers.

3. Duurzaam printen? Print dubbelzijdig!

Wil jij duurzaam printen door op uw papier te besparen? Dat kan eigenlijk heel simpel door dubbelzijdig te printen. Er zijn al verschillende printers die deze functie hebben ingebouwd en een heel aantal anderen kunnen handmatig dubbelzijdig printen. Wil jij dus duurzaam printen? Dan is het verstandig hier bij de aankoop van uw printer al op te letten.

4. Denk aan het papier

Er is gerecycled papier ontwikkeld door de jaren heen. Dit papier heeft de kenmerken FSC, PEFC en Eco Logo op de verpakking. Voor dit papier zijn dus geen extra of nieuwe bomen gekapt. Duurzaam printen kan dus al door op het papier te letten, wat u gebruikt. Gerecycled papier wordt ook wel ecologisch printpapier of duurzaam printpapier genoemd. Duurzaam printpapier is dus eigenlijk printpapier waarvoor er geen extra bomen zijn gekapt! Duurzaam papier kopen kan ook bij PrintAbout! Bekijk het duurzaam printpapier!

5. Lege cartridges inleveren

Wanneer je print, heb je automatisch ook lege cartridges. Deze kun je gewoon weggooien, maar je kunt ze ook inleveren! Door je lege cartridges in te leveren, zorg je ervoor dat er niet hele nieuwe cartridges ontwikkelt hoeven te worden. Dit bespaart veel grondstoffen. Lege cartridges kan op veel punten, maar bij PrintAbout kun je er ook nog een leuke vergoeding voor ontvangen. Momenteel kunnen we nog niet alle lege cartridges recyclen op deze manier, wil jij weten of jij jouw lege cartridges in kunt leveren? Lees dan snel meer over ons recycleprogramma!

Ook als je in België woont kun je bij ons lege inktpatronen inleveren!

Advies in de mail

Regelmatig een overzicht met advies in de mail? Meld u nu aan!