• Home
  • Advies
  • Wilt u duurzaam printen? 4 tips die u kunnen helpen
Printers

Wilt u duurzaam printen? 4 tips die u kunnen helpen

Auteur afbeelding Muriël
28 november 2019 - door Muriël

Duurzaam, milieubewust en milieuvriendelijk zijn termen die u de laatste tijd veel hoort. Men wordt zich steeds bewuster van de vergankelijkheid van de aarde en doet er dus alles aan om de opwarming tegen te gaan. U kunt ook uw steentje bijdragen om duurzaam te printen. De grondstof voor papier is houtpulp, dit komt van bomen af. Om 1000 kilogram papier te maken, heeft u 2000 kilogram houtpulp nodig. Er worden dus aardig wat bomen gekapt om al het papier te maken wat wij gebruiken.

Er wordt veel gedigitaliseerd in de samenleving toch is het helaas nog niet zo dat we volledig papiervrij kunnen werken. Toch kunt u ook uw steentje bijdragen door duurzaam te printen. Hoe u dat doet? Dat leest u hieronder!

1. Gebruik een milieuvriendelijke opmaak

Wist u dat het lettertype van uw document bepaalt hoeveel inkt er gebruikt wordt? Wanneer u kijkt naar de standaard lettertypes op uw computer dan zijn Calibri, Verdana en Arial de zuinige lettertypen. Ook kunt u van het internet duurzame lettertypen downloaden, deze zogenaamde ‘eco fonts’ besparen tot 20% extra inkt. Dit is dus de eerste stap in duurzaam printen.

2. Koop een energie zuinige printer

Een zuinige printer, het bestaat! Bij de technische specificaties van een printer kunt u kijken wat het energieverbruik is. Dit is bijvoorbeeld een printer die automatisch in en/of automatisch uitschakelt. Maar ook een printer die op standby gaat zodra hij een tijdje niet is gebruikt. De printer kost soms iets meer maar daardoor bespaart u op energiekosten. Ook kunt u kiezen voor een printer waarbij de inkt door middel van flesjes bij te vullen is. Dit zijn bijvoorbeeld de Epson Ecotank printers.

3. Duurzaam printen? Print dubbelzijdig!

Wilt u duurzaam printen door op uw papier te besparen? Dat kan eigenlijk heel simpel door dubbelzijdig te printen. Er zijn al verschillende printers die deze functie hebben ingebouwd en een heel aantal anderen kunnen handmatig dubbelzijdig printen. Wilt u dus duurzaam printen? Dan is het verstandig hier bij de aankoop van uw printer al op te letten.

4. Denk aan het papier

Er is gerecycled papier ontwikkeld door de jaren heen. Dit papier heeft de kenmerken FSC, PEFC en Eco Logo op de verpakking. Voor dit papier zijn dus geen extra of nieuwe bomen gekapt. Duurzaam printen kan dus al door op het papier te letten, wat u gebruikt.

Wilt u dus duurzaam printen? Pas deze tips dan eens toe en doe de eerste stappen in solide printen.

Heeft u nog niet gevonden wat u zocht?

Bekijk dan onze andere adviespagina's

Advies in de mail

Regelmatig een overzicht met advies in de mail? Meld u nu aan!