Accessoires

Printer en printkop reinigen: Canon

Profielfoto Muriël
22 april 2021 - door Muriël

Worden uw foto’s of documenten niet goed meer afgedrukt? Dan kan het helpen om de printkop van uw printer schoon te maken. In dit artikel leest u hoe u dit doet als u een Canon printer in huis heeft.

Voordat u begint

Welke printer heb ik?

Voordat u begint is het belangrijk dat u weet welke Canon printer u in huis heeft. Via het serienummer op de sticker kunt u het juiste model achterhalen. De plek van het serienummer verschilt per type printer. Kunt u geen serienummer vinden? In ons artikel ‘De verschillen tussen de Canon printer series’ leest u alles over de verschillende Canon-printers.

Let op: Voor de Canon printers uit de Pixma serie zijn er bij ons speciale schoonmaakcartridges verkrijgbaar. Ondervindt u problemen met uw Canon Pixma printer, dan raden we u aan om deze eerst te proberen.

Wat is een printkop?

Een printkop zorgt ervoor dat de inkt van uw printer op het papier terecht komt. De printkop kan op de inktcartridge zitten, zoals bij sommige printers van HP, maar bij printers van Canon zit de printkop meestal in de printer zelf. Dit maakt het schoonmaken iets lastiger, maar lang niet onmogelijk. De printkop is kwetsbaar en inkt is bovendien moeilijk schoon te maken, dus werk in ieder geval voorzichtig.

Wilt u meer weten over printkoppen, ook van printers van andere merken? Lees dan ons artikel ‘De printkop van uw inkjetprinter reinigen’.

De Canon printkop reinigen

Volg onderstaande stappen voor het schoonmaken van de printkop van uw Canon printer. Let op: het schoonmaken is op eigen risico.

  1. Open de printer door de bovenste plaat op te tillen. De cartridges komen bij printers van Canon automatisch naar voren. 
  2. Verwijder de cartridges, één voor één, door het lipje van de houder voorzichtig richting de cartridge te duwen.
  3. Nu is de printkop zichtbaar. Duw de klem aan de zijkant zachtjes naar achteren, kantel de printkop naar voren en trek hem er in één vloeiende beweging uit.
  4. Verwijder de rubbertjes.
  5. Zet de warme kraan aan (niet te heet) en spoel de printkop voorzichtig af. Pas op uw kleding! U bent klaar als het water schoon is en er geen inkt meer meekomt. Controleer de printkop ook op ander vuil, zoals papierresten, en leg hem dan te drogen. Gebruik geen schoonmaakmiddelen bij het reinigen. Op sommige fora wordt ook geadviseerd om de printkop te drogen met een föhn, maar ook dit raden we zeer af. Hitte kan uw printkop gemakkelijk beschadigen.
  6. Is de printkop volledig droog? Plaats dan de rubbertjes, de printkop en de cartridges weer terug en sluit de printer.
  7. Print een testpagina. Is de printkwaliteit niet verbeterd? Dan moet u waarschijnlijk een nieuwe printer kopen. Onderzoek eerst of u nog aanspraak kunt maken op de garantie van uw huidige printer.

Vond u dit artikel interessant? Kijk dan ook eens bij onze andere artikelen, bijvoorbeeld over het installeren van uw Canon printer. Of neem contact op met onze klantenservice via de mail, chat of telefoon. We helpen u graag!

Advies in de mail

Regelmatig een overzicht met advies in de mail? Meld u nu aan!