• Home
  • Advies
  • Printer print niet: veelvoorkomende problemen en oplossingen
Printers

Printer print niet: veelvoorkomende problemen en oplossingen

Profielfoto Muriël18 november 2021 - door MuriëlLaatst gewijzigd op 8 maart 2023

Soms zijn de problemen met jouw printer duidelijk. Zoals wanneer de printer aangeeft dat er een cartridge vervangen moet worden. Maar het komt ook voor dat de printer het zonder reden niet doet, niet reageert, of offline blijft. In dit artikel lees je over een aantal veel voorkomende oplossingen voor printers die niet willen printen.

INHOUDSOPGAVE

1 - Geeft de printer een foutmelding?

Controleer vooraf of de printer één of meer foutmeldingen aangeeft. De meeste problemen kun je zelf oplossen door de instructies van de printer te volgen. Of door de foutcode die de printer geeft op te zoeken. Per merk zijn er verschillende foutcodes. Lees alles over de volgende foutcodes:

2 - Controleer of de computer en printer verbonden zijn

Is de computer (nog steeds) met de printer verbonden? Controleer of de USB-kabel is aangesloten bij bedrade printers. Controleer of de printer verbonden is het hetzelfde wifi-netwerk als de computer bij draadloze printers.

Is de printer wel verbonden en geeft hij geen foutmelding? Bekijk dan de volgende oorzaken en mogelijke oplossingen.

3 - Drivers moeten geüpdatet worden

Heb je jouw besturingssysteem (Windows, MacOS) onlangs geüpdatet? Dan is er een kans dat je ook de drivers van de printer moet bijwerken. Zoek op de website van de printerfabrikant naar de laatste drivers voor jouw besturingssysteem, download deze en probeer het opnieuw.

4 - Cartridges zijn leeg of niet juist geplaatst

De printer zal altijd een melding geven bij een lege of bijna lege cartridge. Maar het kan zijn dat je de meldingen al enige tijd genegeerd hebt en één of meer cartridges nu echt leeg zijn. Een andere mogelijkheid is dat je nieuwe cartridges hebt geplaatst en dat één of meer cartridges niet juist zijn geplaatst. Controleer de cartridges en de inktniveaus. Plaats ze zo nodig opnieuw in de printer. Voer een reset uit als de printer niet reageert.

Heb je nog lege cartridges? Bekijk of je jouw lege cartridges in kunt leveren. Je ontvangt hier een leuke vergoeding voor.

5 - Er zit papier vast in de printer

Ook bij deze printerfout zul je in veel gevallen een melding krijgen, maar toch is het handig om het voor de zekerheid te controleren. Als papier gekreukeld is of niet goed in de papierlade is geplaatst, kan de printer vastlopen met als gevolg dat het niet meer print. Open de printer en kijk of er geen papier in vastzit. Verwijder het papier wat vastzit in de printer en controleer ook het papier in de lade.

6 - Een vervuilde of kapotte printkop

Het is mogelijk dat de printkop vervuild of uitgedroogd is. Inktresten blokkeren de toevoer naar de printkop, en er komt niets op het printpapier. Een probleem met een printkop kun je herkennen doordat de printer wel aanstalten maakt om te gaan printen. Er komt vervolgens geen of nauwelijks inkt op het papier. Wat je kunt doen is de printkop schoonmaken. Een uitleg hoe je dat doet voor Canon printers vind je in stap 4 van dit artikel.

7 - Afdrukken via wifi lukt niet

Jouw printer print niet als je via wifi probeert af te drukken? Een mogelijke oorzaak kan zijn, dat je niet de juiste printer op jouw tablet, smartphone of laptop hebt geselecteerd. Soms kunnen de instellingen van de printer onbedoeld gewijzigd zijn. Controleer bij de instellingen van de printer in het ‘Configuratiescherm’ (Windows) of ‘Systeemvoorkeuren’ (MacOS) of de juiste printer staat vermeld.

Een laatste mogelijkheid is dat je buiten het bereik van het wifi-netwerk van de printer bent. Zorg voor een goede verbinding tussen de router en jouw printer, en controleer dat je met jouw smartphone of ander apparaat met hetzelfde netwerk in verbinding staat.

Heb je nog vragen die niet beantwoord zijn in dit artikel? Bekijk dan ook onze andere adviespagina's. Wil je liever persoonlijk advies? Dan kun je elke werkdag contact opnemen met ons. We helpen je graag verder!

Vond je het een relevant artikel?

Hoe zouden we de inhoud van dit artikel kunnen verbeteren?

Let op: We gebruiken je feedback alleen om de inhoud op onze site te verbeteren; we sturen je geen reactie.

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte!

Schrijf je nu in en ontvang 10% korting op huismerk