Accessoires

Printer en printkop reinigen: Epson

Profielfoto Muriël13 mei 2021 - door MuriëlLaatst gewijzigd op 8 maart 2023

Ondervind je problemen met de afdrukkwaliteit van jouw Epson printer? Dan kan het reinigen van jouw printer en printkop wellicht uitkomst bieden. In dit artikel lees je alles over wat je zelf kunt doen om de problemen met jouw Epson printer op te lossen.

INHOUDSOPGAVE

Voordat je begint

Print jouw Epson printer niet meer zo goed als voorheen? Dit kan verschillende oorzaken hebben. Voordat je begint met het schoonmaken van jouw Epson printkop moet je eerst nog een aantal andere stappen doorlopen.

 1. Via de meegeleverde Epson software kun je een rapport over de afdrukkwaliteit van jouw printer opvragen. In de meeste gevallen vertelt dit rapport je wat er aan de hand is en hoe je de problemen met jouw Epson printer kunt oplossen. Op de website van Epson kun je de juiste software downloaden.
 2. Heb je al geprobeerd om jouw Epson printer opnieuw te installeren? Volg hiervoor de stappen in ons artikel ‘Epson printer installeren’.
 3. Heb je al gecontroleerd of de Epson cartridges nog voldoende inkt bevatten? Kijk ook of er voor jouw Epson printer een schoonmaakcartridge beschikbaar is.
 4. Controleer of je nog aanspraak kunt maken op de garantie.
 5. Heeft dit allemaal niet gewerkt? Lees je dan eerst goed in.

De Epson printkop reinigen

Om de printkop van jouw Epson printer schoon te maken volg je de volgende stappen.

Epson printkop reinigen via het bedieningspaneel van de printer

 1. Zorg ervoor dat het aan/uit-lampje brandt. Houd de inkt-knop 3 seconden ingedrukt.
 2. Jouw Epson printer start met het reinigen van de printkop. Het aan/uit-lampje knippert. Let op: Zet jouw printer nooit uit terwijl het programma nog bezig is en het aan/uit-lampje knippert. Dit kan jouw printer beschadigen.

Via de computer: ‘Spuitkanaaltjes automatisch controleren en reinigen’

 1. Zorg dat er voldoende printpapier in de printerlade zit.
 2. Open de meegeleverde software op de computer. Op het Windows-computer ga je via ‘Start’ naar ‘Mijn Programma’s.’ Op jouw iMac ga je via de Finder naar ‘Apps’.
 3. Ga naar het tabblad ‘Hulpprogramma's’ en klik op ‘Spuitkanaaltjes automatisch controleren en reinigen’.
 4. Volg de instructies op het scherm. Terwijl jouw Epson printer de reinigingsprocedure uitvoert zal het het aan/uit-lampje blijven knipperen. Let op: Zet jouw printer nooit uit terwijl het programma nog bezig is.

Via de computer: ‘Printkop reinigen’

 1. Zorg dat er voldoende printpapier in de printerlade zit.
 2. Volg stap 1 tot en met 4 van de paragraaf ‘Via de computer: ‘Spuitkanaaltjes automatisch controleren en reinigen’. Kies in het tabblad ‘Hulpprogramma’s’ voor ‘Printkop reinigen’.
 3. Volg de instructies op het scherm. Terwijl jouw printer de reinigingsprocedure uitvoert zal het het aan/uit-lampje blijven knipperen. Let op: Zet de printer nooit uit terwijl het programma nog bezig is.

Epson printkop handmatig reinigen

Geen succes? Dan kun je als laatste redmiddel proberen de printkop van jouw Epson printer handmatig te reinigen. Volg hiervoor de stappen in de paragraaf ‘Een interne printkop reinigen (in de printer)’ in ons artikel ‘De printkop van jouw inkjetprinter reinigen’. 

Let op: het handmatig reinigen van jouw Epson printkop is volledig op eigen risico.

Heb je aanvullend advies nodig bij het schoonmaken van jouw Epson printer, neem contact op met onze klantenservice. We helpen je graag! Kijk dan ook eens bij onze andere artikelen als je dit artikel interessant vond.

Vond je het een relevant artikel?

Hoe zouden we de inhoud van dit artikel kunnen verbeteren?

Let op: We gebruiken je feedback alleen om de inhoud op onze site te verbeteren; we sturen je geen reactie.

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte!

Schrijf je nu in en ontvang 10% korting op huismerk