Accessoires

Printer en printkop reinigen: Epson

Profielfoto Muriël
13 mei 2021 - door Muriël

Ondervindt u problemen met de afdrukkwaliteit van uw Epson printer? Dan kan het reinigen van uw printer en printkop wellicht uitkomst bieden. In dit artikel leest u alles over wat u zelf kunt doen om de problemen met uw Epson printer op te lossen.

Voordat u begint

Print uw Epson printer niet meer zo goed als voorheen? Dit kan verschillende oorzaken hebben. Voordat u begint met het schoonmaken van uw Epson printkop moet u eerst nog een aantal andere stappen doorlopen.

 1. Via de meegeleverde Epson software kunt u een rapport over de afdrukkwaliteit van uw printer opvragen. In de meeste gevallen vertelt dit rapport u wat er aan de hand is en hoe u de problemen met uw Epson printer kunt oplossen. Op de website van Epson kunt u de juiste software downloaden.
 2. Heeft u al geprobeerd om uw Epson printer opnieuw te installeren? Volg hiervoor de stappen in ons artikel ‘Epson printer installeren’. 
 3. Heeft u al gecontroleerd of de Epson cartridges nog voldoende inkt bevatten? Kijk ook of er voor uw Epson printer een schoonmaakcartridge beschikbaar is.
 4. Controleer of u nog aanspraak kunt maken op de garantie.
 5. Heeft dit allemaal niet gewerkt? Lees u dan eerst goed in.

De Epson printkop reinigen

Om de printkop van uw Epson printer schoon te maken volgt u de volgende stappen.

Epson printkop reinigen via het bedieningspaneel van de printer

 1. Zorg ervoor dat het aan/uit-lampje brandt. Houd de inkt-knop 3 seconden ingedrukt.
 2. Uw Epson printer start met het reinigen van de printkop. Het aan/uit-lampje knippert. Let op: Zet uw printer nooit uit terwijl het programma nog bezig is en het aan/uit-lampje knippert. Dit kan uw printer beschadigen.

Via de computer: ‘Spuitkanaaltjes automatisch controleren en reinigen’

 1. Zorg dat er voldoende printpapier in de printerlade zit.
 2. Open de meegeleverde software op uw computer. Op uw Windows-computer gaat u via ‘Start’ naar ‘Mijn Programma’s.’ Op uw iMac gaat u via de Finder naar ‘Apps’.
 3. Ga naar het tabblad ‘Hulpprogramma's’ en klik op ‘Spuitkanaaltjes automatisch controleren en reinigen’.
 4. Volg de instructies op het scherm. Terwijl uw Epson printer de reinigingsprocedure uitvoert zal het het aan/uit-lampje blijven knipperen. Let op: Zet uw printer nooit uit terwijl het programma nog bezig is.

Via de computer: ‘Printkop reinigen’

 1. Zorg dat er voldoende printpapier in de printerlade zit.
 2. Volg stap 1 tot en met 4 van de paragraaf ‘Via de computer: ‘Spuitkanaaltjes automatisch controleren en reinigen’. Kies in het tabblad ‘Hulpprogramma’s’ voor ‘Printkop reinigen’.
 3. Volg de instructies op het scherm. Terwijl uw printer de reinigingsprocedure uitvoert zal het het aan/uit-lampje blijven knipperen. Let op: Zet uw printer nooit uit terwijl het programma nog bezig is.

Epson printkop handmatig reinigen

Geen succes? Dan kunt u als laatste redmiddel proberen de printkop van uw Epson printer handmatig te reinigen. Volg hiervoor de stappen in de paragraaf ‘Een interne printkop reinigen (in de printer)’ in ons artikel ‘De printkop van uw inkjet printer reinigen’. 

Let op: het handmatig reinigen van uw Epson printkop is volledig op eigen risico.

Heeft u aanvullend advies nodig bij het schoonmaken van uw Epson printer, neem contact op met onze klantenservice. We helpen u graag! Kijk dan ook eens bij onze andere artikelen als u dit artikel interessant vond.

Advies in de mail

Regelmatig een overzicht met advies in de mail? Meld u nu aan!